Генералният секретар на Китайската комунистическа партия (ККП) пристигна в Русия, за да ознаменува нова ера на приятелство и засилени икономически връзки между Пекин и Москва, предаде "Франс прес". 

Той ще проведе разговори в Кремъл с Владимир Путин, а вечерта ще посети "Большой театър". В четвъртък и петък двамата лидери ще посетят "Икономически форум" в Санкт Петербург.

Визитата идва пет години след анексирането на Крим от Москва през 2014 г., след което Кремъл се отдръпна от Запада и се сближи с Пекин.

В интервю пред руска медия Си Цзинпин заяви, че Китай и Русия "имат силно политическо и взаимно доверие и твърдо се подкрепят по въпроси, свързани с основните ни интереси и големи тревоги".

Съветникът по външна политика на Путин Юри Ушаков определи срещата като "ключово събитие за двустранните ни отношения". Той посочи, че Съветският съюз е първата страна в света, която признава комунистическия режим в Китай през 1949 г. Според него Си и Путин ще подпишат нова декларация за "глобално партньорство и стратегическо сътрудничество, които навлизат в нова епоха".

Китайската делегация ще дари на Русия две панди, които са предназначени за зоологическата градина в Москва.

"Животното е символ на Китай и жестът е много важен са нашите партньори", обясни Ушаков.

Според него сътрудничеството ще доведе до повишаване на търговията между двете страни, която се е увеличила с 25 процента през 2018 г. и е достигнала рекордните 108 милиарда долара. Ушаков обяви Китай за "най-важният икономически партньор на Русия".

Китайският заместник-външен министър Жан Ханхуй определи предстоящата визита за "знаменито постижение в развитието на двустранните отношения".

"Въпреки всички трудности Китай се превърна в значим кредитор и инвеститор (в Русия)", казва и Александър Габуев - ръководител на програма "Азия" в "Московския център Карнеги".

Според него Кремъл е изправен пред избор да извърши дълбоки реформи и да се сдобри със Запада, от една страна, или постепенно да увеличи зависимостта си към Китай, от друга. Габуев е убеден, че сближаването с Пекин "е възприемано като по-малкото зло", стига да не премине критически нива.

Двете страни споделят една и съща политическа линия по много въпроси - често гласуват в унисон като постоянни членки в Съвета за сигурност на ООН.

"Позициите на Русия и Китай са много близки и съвпадат напълно при повечето международни въпроси", заяви Ушаков, като даде за пример ядрената програма на Северна Корея, кризата във Венецуела и сделката с Иран, които ще бъдат разисквани на предстоящите разговори.

Двете страни също ще обсъдят своите взаимоотношения с "големите западни сили, включително и Съединените щати".