Здравко Ангелов - бизнесменът, заради чийто сигнал кметът на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев бе арестуван и обвинен в искане на подкуп от 60 000 лв., се е видял лично с премиера Бойко Борисов, за да му разкаже случая си. Това стана ясно от думите му пред Нова тв тази сутрин. Срещата станала, след като използвал лични контакти, но Ангелов не искаше да разкаже подробности, за да "предотврати опашките, които могат да се извият пред Министерския съвет". 

"Искам обаче да уверя хората, които биват изнудвани, да им кажа, че няма нищо страшно, да подават сигнали", заяви строителният предприемач и благодари на КПКОНПИ за свършената работа. 

Ангелов разкава как документите му за искане за разрешение за строеж в район "Северен" в Пловдив били внесени в края на миналата есен. Първоначално било върнато писмо за отстраняване на пропуски, като по думите на бизнесмена почти нямало проект, по който да няма забележки. Те обаче били отстранени, като той лично носел документите и след това видял с очите си подготвеното му разрешение за строеж, написано на компютъра на служителка на име Ана Войнова. Обяснили му как се чака само подпис от районния архитект на район "Северен" Михаил Богданов.

Няколко дни обаче раздвижване нямало. По думите на Ангелов "кметът си е прибрал при него проекта със скандал на служителите". Това му го разказал познат, а пък служителите в администрацията, които преди това били усмихнати, станали неузнаваеми.

Чрез посредници и приятели се стигнало до среща със самия Ралев.

"Такова поведение не съм виждал – арогантно, безобразно", каза Ангелов и цитира реплики, отправени му от кмета като "Ти ли си най-умният в махалата?"

"Прекъсваше ме през цялото време. Каза, че е безсмислено да съм се консултирал с архитектите, понеже кметството го управлява той. Къде бил той в цялата схема? Облегна се на столчето и отново с няколко жеста ми намекна, че "кметството е негово", разказа Ангелов.

От разказа му стана ясно, че директно искане на пари не е имало. В кабинета на Ралев имало още един човек - "мой приятел", както го описа бизнесменът.

Опитът за искане на подкуп минал по схема, по която бизнесменът Иван Делевски (той бе арестуван заедно с Ралев, а след това пуснат на свобода под гаранция от 60 000 лв.) предложил на Ангелов проект за договор. Той бил за изграждане на склад, като по него трябвало да се пусне капаро. Всъщност искането на пари било изговаряно от различни хора, а Делевски бил потвърдил сумата.

Всичко разказано бизнесменът бил описал в показанията си, а пред Нова тв заяви, че не иска да издава неща, които могат да попречат на разследването. Но сподели отделни фрази, които се намирали в събраните по време на разследването специални разузнавателни средства. Например как бил записан разговор, в който се казва, че "ако Иванчева имала такъв договор (какъвто му предлага Делевски - б.р.) - щеше да се отърве".

Това била и причината, поради която зам.-главният прокурор Иван Гешев направил паралел между случая с район "Северен" и Ральо Ралев и отстранената кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, която е осъдена на първа инстанция. 

За въпросния договор, досенен от Делевски, нямало предварителен разговор. Заложените в него 20% капаро при строеж на склад били точно 20% от стойността на самото хале, за което ставало дума в документа "от два хвърчащи листа" - по думите на бизнесмена. 

Според Здравко Ангелов от срещата му в Борисов досега се е работило по случая 4-5 месеца, за да се стигне до арест.