За много компании в Япония дрескодът е неотменна част от фирмената политика – на пръв поглед това е просто поредният пример как върви животът в държава, превърнала се в символ на дисциплината. Но мнозина откриват дискриминация във фирмената политика – жените са задължени да се появяват в офиса с високи токове. Недоволството доведе до онлайн петиция за премахване на изискването за високите обувки, подписана дотук от над 21 хил. потребители.

Солидарни с исканията на японките, хиляди използват хаштага #KuToo в социалните мрежи – игра с японските думи kutsu (обувки) и kutsuu (болка).

Петицията набра широка популярност и стигна до властта. Текуми Немото, японският министър на труда и здравеопазването, коментира на 6 юни, че е „необходимо“ компаниите да налагат дрескод и защити противоречивата фирмена практика.

„Това е обществено прието като нещо, което попада в сферата на необходимото и подходящото в работната среда“, коментира Немото в парламента, цитиран от Би Би Си.

Лице на кампанията стана 32-годишната актриса и писател Юми Ишикава, която внесе петицията в парламента в четвъртък. Събирането на подписи тя започва, когато в погребалната агенция, където работи, ѝ казват, че е задължително да носи високи токове. Високите обувки са задължителни при кандидатстване за работа в Япония.

„Надявам се, че тази кампания ще промени социалната норма и няма да се счита за проява на лошо възпитание, ако жените носят равни обувки също като мъжете“, казва Ишикава.

Кампания като тази преди три години имаше и във Великобритания. Никола Торп също започна петиция за отмяна на дрескода, след като е накарана да носи високи обувки във финансовата компания PwC. Торп била наета временно като рецепционистка на фирмата и отказала да спазва изискванията за облекло. Когато случаят бе отразен в медиите, няколко компании заявиха, че целият персонал има право да носи равни обувки.

През 2017 г. изискването за високи обувки на работното място бе отменено и в провинция в Канада.

"Площад Славейков"