Държавата може да си позволи да плати наведнъж новите изтребители, като вероятно няма да успеем да убедим САЩ за разсрочено плащане.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос дали може да се договори разсрочено плащане, съобщава БНР.

"В преговори сме още, най-вероятно няма да успеем да договорим разсрочено плащане. Със сигурност военните проекти са скъпо за нас усилие. Това, което съм убеден, е, че F-16 блок 70 е най-оптималният за нас вариант. В преговори сме с американската страна, за да постигнем оптималната цена, която е определена от парламента. 2 милиарда са доста пари, но след като това е приоритет, след като сме членове на НАТО, вероятно и това усилие трябва да бъде направено", заяви той.

По думите на военния министър Красимир Каракачанов максималната цена, която България може да си позволи, е 2 млрд. лв. Според проекта за инвестиционен разход, приет първоначално от Народното събрание, таванът за цена бе 1,8 млрд. лв. След решението да се започнат преговори със САЩ, а не с Швеция за "Грипен", въпреки че първата оферта бе по-скъпа, Народното събрание разреши и отклонение от цената. Без да се записва в какъв празмер може да е тя.

Вчера генерал Съби Събев, един от създателите на Атлантическия съвет, коментира, че Словакия, която също е в процес на закупуване на американски самолети, е успяла да се гоговори за 3-годишно разсрочено плащане и това трябва да се използва като "коз" от София, за да си издейства същия механизъм.

Във вторник Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността на САЩ (DSCA) съобщи, че Държавният департамент е дал принципното си одобрение за евентуалната продажба за България на 8 нови бойни самолета F-16C/D Block 70/72 при цена 1,673 млрд. долара (почти 2,9 млрд. лв.). Според Министерството на отбраната обаче обявеното от САЩ не е предложение за цена по конкретната сделка, а разговорите продължават.