Тече проверка на управлението на кмета на родопското село Медени поляни Абдула Абдулах след получен сигнал, че е продавал ток на няколко домакинства от трафопоста на кметската сграда, съобщава БНР.

Хората плащали сметките си на Абдулах срещу хвърчащи ордери, без да знаят колко електроенергия са изразходвали.

Това обаче е само част от проблема. Семейство с болно дете сигнализира, че от дни е с изключен ток, тъй като не гласувало "правилно" на последните избори за Европейски парламент. 

Без да се казва кое е правилното, проверка на Клуб Z показа, че кметът Абдулах е от ГЕРБ, спечелил е поста на избори срещу кандидата на ДПС през 2015 г. Любопитно е, че в селото ГЕРБ "пада" солидно на евроизборите със 76 гласа срещу 221 на ДПС.  БСП има скромните 7 гласа.

Кметът на община Сърница, част от която е с. Медени поляни, се е срещнал със семейството, което е останало без ток, допълва БНР.

"По думите на жената не са гласували правилно и това било наказателна мярка", каза Неби Бозов (ДПС).

Абдула Абдулах е отказал да разговаря с общинския кмет, както и с медиите. Бозов констатира пред "Дарик", че това било масова практика в Медени поляни, но единствено тази жена заради болното си дете се е осмелила да даде гласност на случая.

"Категорично отказа да им пусне тока и си изключи телефона - разкри Бозов и констатира - С мутренски методи сплашват хората."

Най-известният случай на манипулиране на хората посредством "частно енерго", е на бившия депутат от ДПС Александър Методиев - Бат Сали. Той развиваше същия успешен "политико-бизнес" модел в ромската махала на Самоков, която е многохилядна, и на която е неформален  лидер. През 2018 г. той в крайна сметка получи от ВКС глоба, но за съвсем друго - хулиганство на пътя в Костенец.