Състав на Апелативния специализиран наказателен съд реши, че 16-годишното момче, заподозряно за тероризъм в Пловдив, остава на свобода. Делото мина на закрито за медиите заседание с трима съдии от АСНС.

Той остава при родителите си и под надзора на инспектори от Детската педагогическа стая в Пловдив. 

Мотивите на магистратите са, че тийнейджърът трябва да ходи на училище, а съвместно с това ще трябва да продължи и работата му с Детска педагогическа стая и психолози.

Апелативният спецсъд смята, че момчето, което днес бе докарано в залата, напълно осъзнава вината си и има настъпили "значителни положителни ефекти":

"Апелативен специализиран наказателен съд потвърди определението на първоинстанционния съд, с което е определена втората по тежест мярка за неотклонение, която може да бъде взета по отношение на непълнолетен обвиняем – „надзор на член на местната Комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни".

Становището на апелативния съд е, че през последния месец, в резултат на приложен комплексен подход от мерки от родители, психолози и правозащитни органи, в психичното състояние на обвиняемия са настъпили значителни положителни ефекти, което е довело до редуциране на обществената му опасност.

Съдът съобрази и препоръките на съдебно-психиатричната експертиза за регулярни контакти на обвиняемия със специалист психолог, както и за отпочване на семейна терапия, поради което и прие, че позитивната промяна у него, ведно с нуждата да контактува с автентичната си среда, предполага създаването на възможност за социализация, а не на изолация в условията на следствения арест."

Това се казва в медийно съобщение от АСНС.

Ето обаче какво заявиха от прокуратурата: 

"Намерени са сериозни комуникации, съдържащи информация, че ученикът от Пловдив е подготвял терористичен акт, има и видеоклипове, изпращани към вербовчика за тази подготовка.  Намерени са също така взривни вещества и устройства, несъпоставими с подобни случаи в българската история и това не е било известно и на родителите на радикализираното момче."

Това каза в специално изявление пред медиите от името на Специализираната прокуратура говорителят на институцията Сийка Милева по случая със задържания в Пловдив ученик.

Първоинстанционният Спецсъд го остави в петък с мярка за неотклонение - "надзор на член на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни "

Клуб Z припомня, че още в събота, когато анонсира случая с над половинчасова пресконференция, Иван Гешев обяви, че ще протестират мярката, не за друго, а защото смятат, че за това "объркано дете" трябва да се грижат специалисти в изолирана среда.

Преди заседанието днес Милева отбеляза, че информацията за радикализацията на момчето не е подадена от родителите, но те са оказали огромна помощ на разследващите. 

Говорителят на Спецпрокуратурата също потвърди, че държавното обвинение ще настоява пред въззивната инстанция непълнолетният да бъде задържан под стража, за да бъде изолиран в специална среда и с него да работят психолози и психиатри. 

Причината била, че според прокуратурата продължава да е налице реална опасност за сигурността на огромен брой граждани.

Междувременно данни за самоличността на тийнейджъра излязоха в "кафявите" медии, които се радват на пълно единомислие с прокуратурата и се наложи премиерът Бойко Борисов лично да защитава "службите", на които бил наредил да оповестят информация.