Партиите, получавали държавна субсидия след 2016 г., ще трябва да върнат допълнителните пари, които са взели заради неясни текстове в Закона за политическите партии. За това гласуваха отново единодушно и окончателно в парламента днес. 

Промените, предложени от Министерски съвет, от една страна редактират текстовете, които позволяваха на партиите да взимат около 13, 25 лв на глас, вместо 11 лв., а от друга - ще накара партиите да върнат "надвзетите" пари до 2020 г. 

Това ще става чрез одържане при следващите траншове субсидии. На политическа партия, която не е върнала доброволното разликата в субсидията, ще се предоставят едва 70% от сумата, която трябва да й бъде предоставена, и 50% от сумата от всяка следваща част на субсидията в рамките на до една година от влизането в сила на този закон. 

А в случая на партиите, които вече не получават финансиране, те ще трябва да върнат парите доброволно до 31 декември 2020 г. или да плащат лихви върху тях. 

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов приветства връщането на парите и заяви, че е очаква единодушие по темата. 

"Другото означава, че се очаква от политиците да бъдат престъпници, злодеи и прочее. Аз не искам да бъда поставян в такава компания. Бях сигурен, че ще се подкрепи​​​​​​", каза той в кулоарите на парламента. 

От ДПС пък настояват да продължат проверките на финансовото министерство. 

"Министерството на финансите би трябвало да даде малко по-точен отговор какво и как е изчислявало през годините при субсидиите на партиите", заяви лидерът Мустафа Карадайъ. "И ние ще смятаме. "

Става дума за "надвзети" общо 14,5 млн. лв. Приемането на промените днес мина без дебати. 

Скандалът със завишената субсидия избухна след проверка на "Шоуто на Слави" и признание от партиите, че взимат не просто по 11 лв. на глас, а си разпределят цялата сума за всички гласове, подадени на изборите - дори тези от партии, които не са минали прага от 1% и за които не се полагат пари. Политици и чиновници обвиниха неясни текстове на закона. От ГЕРБ обявиха, че виновниците са в БСП, въпреки че законът в този му вид е приет от тях.

Прокуратурата пък назначи проверка. А това предизвика и дебат и отваряне на темата за намаляване на субсидията, като премиерът Бойко Борисов в крайна сметка предложи тя да е 1 лв. на глас. Депутатът от ДПС Делян Пеевски пък го "надцака" с предложение тя да е 0 лв. 

По-късно днес от БСП обявиха, че са изпратили покани за разговори до ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ, "Обединените патриоти" и ДПС. Темата - предстоящата промяна на субсидията за партийте. Първата среща е в ГЕРБ в понеделник, с ОП и ДПС левицата ще се среща във вторник в Народното събрание.