Расте броят на картините със съмнителна автентичност в изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ в столичната галерия „Структура“.

Първоначално бе открито, че рисунка с подпис на Сирак Скитник (1883-1943) всъщност е създадена от френската художничка Малика Фавър и отпечатана на корицата на „Камасутра“, издание на „Пенгуин“. После се появиха и още…

От галерията съобщиха, че ще сформират експертен съвет, който да провери цялата представена колекция на Николай Неделчев; заявиха, че намират случая за злоумишлена провокация.

И докато се събере комисията от специалисти, ентусиасти започнаха да проверяват доброволно останалите произведения в „Структура“. „Площад Славейков“ намери две – рисунка, представена като създадена от Гео Милев, всъщност е на немския експесионист – Ернст Лудвиг Кирхнер (1880-1938), предложена на търг на модерно изкуство в Кьолн през 2018 г. с предварителна оценка между 60 000 и 80 000 евро.

Вляво - рисунка уж на Гео Милев от изложбата в галерия „Структура”. Вдясно - „Тацьорка с вдигната пола“ на Ернст Лудвиг Кирхнер.

Ето още една, на която открихме оригинала:

Вдясно – дизайнерска рисунка на австрийския художник Коломан Мозер (1868 -1918), туш върху хартия, Виена. Вляво – българският вариант, приписан на Харалампи Тачев (1875-1944).

Търсенето на фалшификати в изложбата дори се превърна във форма на игра за някои в интернет – става чрез търсачката за изображения в Гугъл, необходимо е само да имате снимки на картина от изложбата.

Ето как се появиха още примери, а и читатели на „Площад Славейков“ започнаха да ни изпращат копия и техните оригинали:

Вляво: "Ревност" на Мирчо Качулев, според каталога на "Структура". Вдясно: "Вечен идол" на Киб.

Очевидно заради личните пристрастия на собственика на колекцията Николай Неделчев към работите на Мирчо Качулев (1901 – 1972) в изложбата могат да се видят най-много "негови" творби, копирани от съвременни автори.

В телевизионни интервюта Неделчев разказва, че се е запалил по модернизма именно от работа на Качулев, която видял преди шест години. Дано не е някоя от тези (виж и основната снимка най-горе).