Специалисти от Австралийския национален университет установиха, че консумацията на бързи закуски, включително хамбургери, допринася за преждевременно стареене на мозъка, съобщи сайтът MedicalXpress.

Били анализирани резултатите от 200 изследвания, които потърсили връзка между здравето на главния мозък, стареенето и фактори, свързани с околната среда. Учените открили убедителни доказателства, че нездравословното хранене и липсата на физическа активност за дълъг период увеличават риска от развитие на диабет тип 2 и влошават когнитивните функции, предизвиквайки деменция и атрофия на мозъка.

У хората на средна възраст невродегенеративните заболявания могат да започнат по-рано от обичайното и да имат необратим характер. Затова препоръките за намаляване на риска от деменция за хората, прехвърлили 60-те, на практика са безполезни. Специалистите препоръчват да се премине колкото е възможно по-рано към здравословно хранене.

Около 30 на сто от възрастните хора по света са с наднормено тегло или затлъстели, а над 10 на сто ще са засегнати от диабет тип 2 към 2030 г. 

БТА