Г-жа Херо Мустафа е новият извънреден и пълномощен посланик на САЩ в България. Информацията за нейната номинация от президента Доналд Тръмп е официално публикувана от Белия дом. Тя ще замени на поста Ерик Рубин, чиито мандат изтича.

Г-жа Мустафа е дипломат от кариерата. В момента е заместник-ръководител на посолството на САЩ в португалската столица Лисабон. Има опит и като съветник по политически въпроси в дипломатическата мисия в Индия. Във Вашингтон е работила в администрацията на вицепрезидента Джо Байдън по въпросите на Близкия изток като зам-директор на Дирекцията за Афганистан в Държавния департамент. Била е и директор в Съвета за национална сигурност.

Новият американски посланик е от семейство на емигранти. Херо Мустафа е родена през 1973 г. в град Ербил, Ирак и произхожда от кюрдско семейство. Две години от детството си прекарва в лагер за бежанци. През 1976 г. семейството й получава право на убежище в САЩ.

Тя е с бакалавърска диплома от Джорджтаунския университет и магистърска от Принстън. Говори девет езика, включително арабски, руски, хинди и фарси. Познава и Балканите - говори гръцки и турски.

Работила е в неправителствения сектор в Босна, а през 1999 г. и в американското посолство в Атина.