Съединените щати са планирали военно нападение срещу Иран в отговор на свалянето на американски дрон, но планираната операция е била прекратена само няколко часа преди началото ѝ, сподели анонимен американски официален представител, цитиран от Асошиейтед прес.

Той е допълнил, че целите са били радари и ракетни установки. "Ню Йорк таймс" съобщи, че президентът Доналд Тръмп е одобрил атаката в четвъртък, но я е отменил в 7:30 часа вечерта (2:30 часа българско време). Вестникът също се позовава на представители на администрацията, пожелали да запазят анонимност.

Белият дом отказва да коментира слуховете. След въпрос на журналист как ще процедира Вашингтон, по-рано през деня Тръмп отговори лаконично.

"Ще разберете скоро."

По-късно днес Тръмп съобщи в Туитър, че отменил ударите срещу ирански обекти 10 минути преди нанасянето им, защото разбрал, че при атаката ще има 150 убити, което не би било "съразмерен отговор" на свалянето на безпилотен самолет, предадоха световните агенции.

Иран е получил снощи чрез Оман съобщение от Тръмп, че го заплашва американско нападение, заявиха ирански служители, цитирани от Ройтерс.

"В посланието си Тръмп каза, че е против каквато и да е война с Иран и иска да разговаря с Техеран по различни въпроси . . . той ни даде кратък срок за отговор, но незабавният отговор на Иран беше, че върховният водач (аятолах Али) Хаменей трябва да вземе решението по този въпрос", каза един от служителите, пожелали анонимност.

Друг служител заяви: "Дадохме да се разбере, че нашият водач е против всякакви разговори, но посланието му ще бъде предадено, за да вземе решение . . . Обаче казахме на оманския служител, че всяко нападение срещу Иран ще има регионални и международни последици."

Свалянето на дрона над Ормузкия проток провокира взаимни обвинения в агресия между САЩ и Иран. Техеран настоява, че летателният апарат е нарушил въздушното пространство на страната. Вашингтон отвръща, че се е реел над международни води. 

Първоначалните коментари на Тръмп бяха двусмислени. Той обяви чрез съобщение в туитър, че "Иран е допуснал много голяма грешка!". После обаче предположи, че свалянето на дрона, който е по-голям от "Боинг 737", е било продиктувано от глупава грешка, вместо от желание за открит конфликт.

"Трудно ми е да повярвам, че е било преднамерено, да ви кажа честно", сподели президентът в Белия дом. "Мисля, че виновникът е агресивен и глупав", допълни той.

Тръмп добави преди официалната среща с канадския премиер Джъстин Трюдо, че дронът е бил невъоръжен и "очевидно е летял над международни води". Според него е щяло да има "голяма, голяма разлика", ако е имало човек вътре.

Анонимни правителствени източници в Иран твърдят, че ислямската република е получила съобщение от Тръмп за предстоящото нападение, предаде Ройтерс.

"В посланието си Тръмп каза, че е против каквато и да е война с Иран и иска да разговаря с Техеран по различни въпроси... Той ни даде кратък срок за отговор, но незабавният отговор на Иран беше, че върховният водач (аятолах Али) Хаменей трябва да вземе решението по този въпрос", заяви един от тях.

"Дадохме да се разбере, че нашият водач е против всякакви разговори, но посланието му ще бъде предадено, за да вземе решение... Обаче казахме на оманския служител, че всяко нападение срещу Иран ще има регионални и международни последици", допълни друг.

Тръмп привика главните си съветници по сигурността, както и лидерите в Конгреса в Белия дом на едночасов брифинг. Присъстваха държавният секретар Майк Помпео, националният съветник по сигурността Джон Болтън, директорката на ЦРУ Джина Хаспъл, министърът на отбраната Патрик Шанахан и други.

Ройтерс съобщи, че в неделя към Израел ще пътува Болтън, където ще разговаря с министър-председателя Бенямин Нетаняху. Съветникът по национална сигурност на САЩ и Помпео не крият подкрепата си за твърда политика спрямо Техеран.

След свалянето на американския дрон US авиокомпанията "Юнайтед еърлайнс" съобщи, че спира полетите от летище "Нюарк" в Ню Джърси до индийската финансова столица Мумбай.

"Предвид събитията в Иран направихме щателна проверка на безопасността и сигурността на маршрута до Индия през иранското въздушно пространство и решихме да спрем услугата си", написа компанията на уебсайта си. "Заплахата от сваляне на пътнически самолет в Южен Иран е реална... Препоръчва се избягване на зоната на Ормузкия проток", заяви "О Пи Ес груп", която предоставя насоки за безопасност на въздушните оператори. 

Вашингтон забрани днес на американските авиокомпании да минават през контролираното от Техеран въздушно пространство над Персийския и Оманския залив, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ограниченията се въвеждат заради "засилване на военните действия и нарастващото политическо напрежение в региона, което представлява риск за операциите на американската гражданска авиация", посочи Федералното управление за гражданска авиация на САЩ.

Холандската авиокомпания Ка Ел Ем също няма да лети над Ормузкия проток до ново нареждане, предадоха световните агенции. В изявление на компанията се казва, че това решение се взема от съображения за сигурност и повод е инцидентът с американския военен дрон, свален от Иран.

Австралийската компания "Кантас" и германската авиокомпания "Луфтханза" оповести, че нейните самолети ще минават по други трасета в Близкия изток, за да избегнат Оманския залив и Ормузкия проток, предаде ДПА. 

Компаниите "Малейжа еърлайнс" и "Сингапур еърлайнс" също обявиха, че променят маршрутите на полетите си, за да избегнат рисковата зона, предаде Ройтерс.