Безспорна историческа истина е, че Гоце Делчев се самоопределял като българин. Това каза президентът на Македония Стево Пендаровски, съобщи focus.mk. Той обаче допълни, че също така историческа истина е, че Делчев се е борил за македонска държава.

По повод дискусиите, които се водят в България и Македония за националността на Делчев, Пендаровски заяви, че е имал консултации с експерти по проблематиката.

"Сигурен съм, че постепенно може да стане политически проблем, ако подходът на българската страна продължава да бъде такъв. Безспорна историческа истина за всички, които имат малко знания за този исторически период, е, че Гоце Делчев се е самоопределял като българин. Но дали не е стопроцентова историческа  истина, че Гоце Делчев се е борил за македонска държава - автономна, независима? Няма нито един документ, от който да личи, че Гоце Делчев се е борил за голяма България или за присъединяване на тогавашната османска провинция към България", каза Пендаровски.

Споровете за Гоце Делчев са актуални дебати в българо-македонската комисия от историци, които имат за задача да решат спорните исторически въпроси. Междудържавният орган бе създаден с договора за приятелство и добросъседство между двете страни, който бе важен фактор за евроатлантическата перспектива на Македония.

Преди две седмици вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обяви в гневно писмо до медиите, че Междуведомствената комисия за общата ни история с Македония не работи.

Повод беше предложението на политици от съседната ни държава в смесената комисия, че Гоце Делчев е деец на македонското освободително дело, който бил почитан и от народа на България.

През цялото време се прокарва разделение между „македонско“ и „българско“ с внушението, че към онзи момент става дума за различни народи, твърдеше лидерът на ВМРО. 

Той недоволстваше и от друго предложение на смесената комисия – заедно да се чества 7 октомври – денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие.

"Три дни скопската страна отказва да признае очевидния документиран и признат от самия Гоце факт, че войводата е българин по народност", написа Каракачанов.

Македонците признали, че Гоце Делчев е роден в екзархийско населено място Кукуш, че е бил екзархийски учител, но забравили чия е екзархията. Те забравили също и скръбното изказване на Гоце Делчев от писмото му до Никола Малешевски: "...когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест".

Северна Македония се надявала работата на общата комисия всъщност да легитимира някаква компилация от измислици, преплетени с научни факти, твърдеше още Каракачанов.