„Няма никакво място за допускане на въоръжение извън НАТО, и най-вече руско, в екосистемата на НАТО.“

Това заяви Кларк Купър – помощник-секретар в Бюрото за политическовоенни въпроси на Държавния департамент на САЩ. Той участва в телефонен брифинг с журналисти в Брюксел, където бе за среща с представители на ЕС.

Думите му бяха в отговор на въпроса какви санкции на САЩ може да се очакват срещу Турция за закупуването от нейна страна на руски ракети С-400.

„Турция знае това. Доколко възприема тази реалност, е друг въпрос“, допълни Купър.

Според него държавният секретар Майк Помпео разглежда „с пълна пара“ какви санкции могат да бъдат наложени на Анкара. Той разполага с дипломатическо оръжие, което му е предоставено от Конгреса. Става дума за Закона за противодействия срещу противниците на Америка чрез санкции, известен като CAATSA. Той бе одобрен през 2017 г. и първоначално бе насочен срещу Русия, Иран и Северна Корея.

САЩ са предприели всички стъпки, за да информират за безпокойството си заради действията на Турция своите партньори от НАТО. Главното от тях е оперативната съвместимост на ракетите С-400.

Въпреки това САЩ ще се опитат да разрешат спора, преди да преминат в позиция, от която да наложат санкции, допълни Кларк Купър. Но и наказателните мерки са нещо напълно възможно.

Същевременно САЩ и съюниците им от НАТО постоянно предлагат на Турция алтернатива на С-400. Такива например са американските ракети „Пейтриът“. Но другите страни от пакта също могат да дадат своите предложения. Те не са ограничени само за Вашингтон.

Вероятно в тези разговори – поне на политическо ниво, ще участва и Марк Еспър, когото президентът Доналд Тръмп предстои да номинира за и.д. шеф на Пентагона, каза Купър. Така той отговори на журналистически въпрос - дали Еспър няма да се отдръпне от тези разговори предвид факта, че в миналото е бил лобист на оръжейния гигант „Рейтиън“ - компанията, произвеждаща ракетите „Пейтриът“.

Все пак става дума за партньор от НАТО, какъвто е Турция, изтъкна Купър.