"Да запазим изцяло тази историческа и много важна част от нашия град."

Така столичната кметица Йорданак Фандъкова описа тази сутрин пред бТВ своята позиция по поредното обществено обсъждане на поредния проект за Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина.

То ще се състои на 26 юни, след като кметицата не бе доволна от 12 точки в предния - наречен "най-консервативен" вариант за бъдещето на градината.

"Особено в първите години на прехода са се случили страшни безобразия според мен. Много хора дължат обяснения за тях и точно тези хора ме обвиняват в момента", заяви тя.

Между 1997 г и 2005 г. части от Борисовата градина - за мен наистина необяснимо - от изключителна държавна собственост по някакъв начин са били или продадени, или включени в смесени дружества или в търговски дружества."

Тя даде конкретен пример с Къпалнята „Мария Луиза“ и Летния театър (и двете забележителности пустеят в момента, б.р.).

"В края на 2002 г. в навечерието на Коледа с един огромен доклад и само с една от точките в него тези 2 обекта са включени в създаване на смесено дружество. И в дейността на това дружество се споменава хотелиерство и строителство!

Много хора знаят това - че съсобствениците на няколко пъти правиха опит да строят хотел там. Това ние не го допуснахме и ето това е редно да се знае."

Фандъкова обяви, че ръководството на общината иска да се приеме ПУП, точно за да запази функциите на всички тези обекти и да се гарантира, че там няма да се строи.

Кметицата описа случващото се като „битка след битка“ и припомни, че и в момента е внесла в Общинския съвет проект 4 имота, които през 1997 г. са апортирани в „Софийски имоти“, да бъдат върнати на общината.

Снимка Архив

По повод плановете на собственика на ЦСКА-София Гриша Ганчев да строи в чашата на сега съществуващия стадион, тя каза, че е "за"...

„Но в никакъв случай да не се разширява“, изрази своето становище Фандъкова и обяви, че е постигнала договореност със спортния министър.

"Аз лично смятам, че тези съоражения трябва да бъдат реконструирани, но без нито един сантиметър настрани", обяви тя.

"Когато наближат изборите, ще взема своето решение и ще го обявя публично", отговори зам.председателката на ГЕРБ на въпроса - ще се кандидатира ли пак.

"Аз не съм страхлив човек, но уважавам г-жа Манолова в качеството на омбудсман", отговори тя на въпроса - страх ли я е от евентуална кандидатура на Манолова за кмет.