Поредна вечер Тбилиси не спа. Това стана, след като десетки хиляди грузинци излязоха на протест възмутени от провокация на зам.председателя на руската Дума Сергей Гаврилов и други делегати от Русия. В четвъртък сутринта Гаврилов откри заседанието в сградата на грузинския парламент.

Опозиционните грузински депутати напуснаха възмутени от факта, че той се е обърнал към делегатите от председателското място в парламента, държейки реч на руски. Гаврилов е изразявал в миналото подкрепа за независимостта на Абхазия и Южна Осетия от Грузия. Той е пламенен поддръжник на руския президент Владимир Путин.

Заместник-министър на здравеопазването Заза Бокхуа съобщава за поне 2 случая на хора с увредено зрение при последвалите сблъсъци на протестиращи и полиция. Според местни медии силите на реда са използвали гумени куршуми и сълзотворен газ.

Това накара много от гражданите символично да си залепят едното око.

Вижте кадрите на Зураб Церцвадзе от АП.

Владимир Путин от своя страна временно забрани от 8 юли всички полети на руски авиокомпании до Грузия, препоръча на туроператори и агенции да се въздържат от продажби на пътувания до страната и нареди на правителството да прибере всички руски граждани, които в момента се намират там.