Двеста и четиридесет души са били ранени в протести в Грузия, прераснали през изминалата нощ в сблъсъци с органите на реда, предаде ДПА, като се позова на грузинския заместник-министър на здравеопазването Заза Бохуа. Над 110 от ранените са в болници, уточни той.

Позовавайки се на размириците, руският президент Владимир Путин късно в петък временно забрани гражданските полети до Грузия, предаде ТАСС.

По информация на местни медии полицията е използвала сълзотворен газ и гумени куршуми, за да прогони демонстрантите. Няколко хиляди души се събраха вчера пред сградата на законодателния орган с искане за оставки на министъра на вътрешните работи на председателя на парламента.

Причината за размириците е участието на заместник-председателя на Държавната Дума Сергей Гаврилов и други делегати от Русия в 26-ата сесия на Общото събрание на Международната асамблея по православие в Тбилиси. Вчера сутринта Гаврилов откри заседанието в сградата на грузинския парламент.

Опозиционните грузински депутати се възмутиха от факта, че той се е обърнал към делегатите от председателското място в парламента. 

Така се стигна до протест в пленарната зала и прекратяване на работата на генералната асамблея, а после и до протестите на улицата. Представители на управляващата грузинска партия казаха, че не са знаели, че руснакът ще открива заседанието и смятат, че е била допусната грешка в протокола.

Снимка АП/БТА

Гаврилов е изразявал в миналото подкрепа за независимостта на Абхазия и Южна Осетия от Грузия. Той е поддръжник на руския президент Владимир Путин, когото много грузинци ненавиждат.

При новината за сблъсъците грузинската президентка Саломе Зурабишвили съкрати посещението си в Беларус и се прибра в Тбилиси, предаде Ройтерс.

Тя нарече Русия "враг и окупатор", чиято "пета колона" стои зад насилствените размирици, които разделят страната.

Снимка АП/БТА

Председателят на грузинския парламент Иракли Кобахидзе обяви днес, че подава оставка, предаде Франс прес.

"Решението на Иракли Кобахидзе да се оттегли от поста е доказателство за високия стандарт за отговорност, въведен от нашата партия, а не отстъпка пред безотговорните искания на опозиционните партии", заяви на пресконференция Хахла Каладзе, генерален секретар на управляващата формация "Грузинска мечта - Демократична Грузия".