Американски представители заявиха, че киберсилите на армията на САЩ са предприели по-рано през седмицата ответна атака срещу ирански компютърни системи на фона на изострящото се напрежение между двете страни, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Трима неназовани американски представители казаха пред Асошиейтед прес, че операцията била предприета в четвъртък вечерта и при нея били извадени от строя ирански компютърни системи, контролиращи иранските ракетни установки.
Пръв за киберудара съобщи сайтът "Яху нюз".
Двама от източниците заявиха, че президентът Доналд Тръмп разрешил киберудара, точно когато отменил конвенционалния военен отговор на свалянето от Иран на американския разузнавателен безпилотен летателен апарат.
Те допълниха, че подготовката на киберотговора започнала седмици преди атаката. Подготовката била извършена в рамките на изработването на план за извънредни ситуации.
За кибератаката съобщи и вестник "Вашингтон пост", цитиран от ТАСС. Изданието се позовава на свои източници в разузнаването на САЩ. Вестникът посочва, че Пентагонът предложил на президента операцията да бъде извършена след приписаното от Вашингтон на Иран нападение срещу два нефтени танкера в Оманския залив.
Компании от сферата на киберсигурността съобщиха, че Иран е засилил кибератаките си срещу американското правителство и критична инфраструктура на фона на напрежението.
Компаниите "Крауд страйк" и "Файър ай", които редовно следят подобна активност, посочиха, че през последните седмици, хакери, за които се предполага, че работят за иранското правителство са атакували американски правителствени служби, както и някои сектори от икономиката на САЩ, включително петролния и газовия.
Не е ясно дали хакерите са успели да получат достъп до атакуваните от тях системи.

САЩ ще засилват икономическия си натиск върху Иран, докато Техеран не се откаже от насилието и не откликне на дипломатическите усилия на Вашингтон. Това заяви вчера държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от Ройтерс.

"Готови сме да водим диалог, когато моментът за това бъде подходящ", каза Помпео.

Ако Техеран реши "да се откаже от насилието и да отговори на нашата дипломация с дипломация, знае как да се свърже с нас", допълни държавният секретар.

Отделно, съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън предупреди Иран да не бърка "благоразумието" на САЩ в отказа им от въздушни удари със "слабост".

"Нито Иран, нито който и да било враждебен играч не бива да бърка благоразумието и сдържаността на Съединените щати със слабост", каза Болтън.

Той добави, че санкциите срещу Техеран ще останат в сила и че САЩ си запазват правото да извършат нападение в бъдеще. Президентът Тръмп този път спря в последния момент нанасянето на удара, посочи Болтън. 

 

Авиолиниите избягват Залива

 

Държавната саудитска авиокомпания Саудия съобщи, че променя маршрутите на свои полети до някои азиатски страни, за да избегне иранското въздушно пространство в момент на изострено напрежение в Персийския залив, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Съобщението последва решението на американската федерална служба на въздухоплаването да забрани на регистрирани в САЩ самолети да прелитат над някои части на Персийския и Оманския залив след свалянето на американски дрон от Иран в четвъртък.
Саудитската авиокомпания заяви, че решението й е предпазна мярка за безопасност на полетите. Телевизия "Ал Арабия" съобщи, че то засяга въздушни коридори над Оманския залив и Ормузкия проток.
В петък други авиокомпании като Етихад и Емирейтс също обявиха промяна в маршрутите на свои полети в района на Персийския залив.