Евродепутатът Иво Христов, доскорошен шеф на кабинета на президента Румен Радев, обвини днес ГЕРБ, че унищожава българската демокрация, а българското общество - за това че не протестира. 

Христов, чиято кандидатура за Европейския парламент разцепи БСП в предизборната кампания и предизвика вътрешно недоволство в партията срещу лидерката Корнелия Нинова, каза, че днес ГЕРБ не зависи от партийните субсидии, които иска да намали до лев на глас, защото се е превърнал в "партия-държава".

"Сбъдва се най-лошата ми прогноза, че това може да бъдат последните избори", каза Христов за предстоящите наесен местни избори. "ГЕРБ ще купи тези избори и ще ги купи съвсем законно. Когато разпределяш 2 млрд. лева бюджетен излишък, имаш какво да дадеш на всекиго".

Той добави, че правителството прави нов дълг, за да купи американски изтребители Ф-16, но пази излишъка за вътрешнополитически цели. 

"Трябва да задлъжним държавата, за да купим изтребители, за да запазим бюджетния излишък, с който да купим изборите", каза Христов.

Нямаше непосредствена реакция на коментарите му от управляващите.

Христов обвини правителството и че е готово на неизгодна сделка за самолетите. 

"Полша купува Ф-35 (US изтребителя от последно поколение - б.р.) и договаря падане не визите (за поляци в САЩ - б.р.). Това е сделка", каза той. "България не получава нищо и ще плати повече от предвиденото... Ние даваме много, а получаваме малко".

Според Христов "Борисов е опитен попоулист", който "играе върху омразата и отвращението на населението от партиите", но "без партии няма демокрация".

Евродепутатът постави под въпрос честността на европейските избори на 26 май, на които спечели мястото си в Брюксел и Страсбург. 

"Аз поставям под въпрос резултатите от тези избори, но не съм партия да  ги оспоря, нито съм съд да ги осъдя",  каза Христов, без да посочи конкретна причина за оспорването.

"Моят извод е че бъларите ще научат по най-трудния начин демократичните уроци", каза Христов, визирайки липсата на протести срещу сегашното статукво.

Той заяви, че "ние ще трябва да изживеем още други катастрофи" като .демографска и социална, които "се правим , че не забелязваме". Христов направи паралел между тях и краха на финансовите пирамиди и банковата криза през 1996-97 година, в които милиони българи загубиха спестяванията си.

Христов, призна, че БСП "носи огоорност за минали провали", но изрази огорчение, от това, че при управлението на ГЕРБ "под знамето на антикомунизма погребваме българската демокрация". Той заяви, че у нас "няма свобода на словото, изряден изборен процес и свободни депутати (в Народното събрание - б.р.).

Евродепутатът не изключи българката Кристалина Георгиева, и.д. президент на Световната банка, да бъде сред кандидатите за председател на Европейската комисия, но не пропусна да отбележи:

"Ние, българите, помнмим госпожа Георгиева с това, че толпилира кандидатурата на госпожа (Ирина) Бокова в ООН".

Бокова, тогава генерален директор на ЮНЕСКО, загуби гласуването през октомври 2016 г., в което и Георгиева, тогава еврокомисар по бюджета на ЕС, се кандидатира.