Нови здравни изисквания за помещения на обществените и ведомствените перални, които се ползват и от къщи за гости, и малки хотели, затрудняват техните собственици. За това алармират в парламентарния контрол депутати на БСП. 

В писмен въпрос до здравния министър Кирил Ананиев Валентина Найденова и Веска Начева посочват, че с въвеждането на наредба от ноември 2018 г. министерството поставя редица високи изисквания към обществените перални, в това число и за ведомствените перални, предназначени единствено за обекти, към които са разкрити. 

„Един от елементите на изиксванията е светлата височина на помещенията от производствения сектор да не е по-малка от 3,3 м., а на помещенията от спомагателния сектор – не е по-малка от 2,6 м.“, се посочва във въпроса към министъра. 

Двете депутатки на БСП смятат, че тези изисквания силно затрудняват собствениците на къщи за гости и малки хотели, вече разкрили ведомствени перални, да преустроят съществуващите такива помещения. 

От отговора на Ананиев става известно обаче, че тези изисквания за „проектиране на сгради за битови услуги на населението“ са още от 1981 г., а след това са влезли и в актуализирана към 1995 г. друга наредба.

„Видно е, че въведените в екслоатация обществени перални са имали 23 години да се приведат съгласно изискванията на нормативната уредба“, се казва в отговора на министъра.

Там се посочва още, че „текстът на наредбата е съобразен и с добрите европейски практики в тази област“. И се дава за пример това, че в нормативния акт се уреждат изискванията за внедряване на принципите на добрите производствени практики при предлагане на перилните услуги, така, че да не се допуска пренасяне на заболявания чрез изпраното пране“.

От думите на министър Ананиев става известно, че все пак министерството ще направи отстъпки за изискванията за светлата височина на пералните помещения. И след брожения от страна на бизнеса тези изисквания ще се променят. В заключение министърът обещава проверките на 28-те здравни инспекции върху дейността на тези обекти да продължат.