Турският президен Реджеп Тайип Ердоган призна снощи победата на опозицията в повторените по негово искане избори за кмет на Истанбул.

Резултатът е тежко политическо поражение за държавния глава и за неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

При 99,37% преброени бюлетини Екрем Имамоглу води с 54,03% от гласовете. Това са 777 581 гласа пред кандидата на ПСР - бившия министър-председател Бинали Йълдъръм, който получи 45,09 на сто.

На първия вот на 31 март Имамоглу водеше с разлика от 13 729 гласа. Сега той увеличи гласовете си с почти 530 000.

Имамоглу каза, че резултатите са от решаващо значение за турската демокрация.

"Днес 16 милиона граждани на Истанбул са обновили нашата вяра в демокрацията и доверието ни в правосъдието", каза той. "Това беше постигнато не само от тези, които гласуваха за мене, но и от всички наши граждани, които ни помогнаха да проведем тези избори с голяма зрелост и спокойствие."

Имамоглу поиска също среща с Ердоган:

"Обръщам се към нашия държавен глава, президента Ердоган", каза той. "Готов съм и желая да работя в хармония с вас по спешните въпроси на Истанбул като противоземетръсните мерки в строителството в града, изграждането на метрото, бежанците и други належащи въпроси."

"Поздравявам Екрем Имамоглу, който спечели изборите според неофициалните резултати", написа Ердоган в туитър. 

"Гласоподавателите на Истанбул ще вземат най-правилното решение за града", каза той по-рано вчера, след като гласува.

Eрдоган управлява от 2003 г. първо като министър-председател и после като президент. Той е най-властният политик след основателя на модерна Турция - Мустафа Кемал Ататюрк, ръководил държавата преди около век, отбелязва Ройтерс.

Партията на Ердоган има силна подкрепа сред набожните и консервативни турции. Растежът на турската икономика за последните 15 години, който се облегна главно на строителството, помогна на турския президент да спечели повече от дузина национални и местни избори.

Но икономическата рецесия и финансовата криза подкопаха тази подкрепа. А все по-здравият контрол на Ердоган върху властта отблъсна част от неговите избиратели. 

Имамоглу спечели подкрепа дори в някои традиционно набожни квартали на Истанбул, познати някога като крепости на партията на Ердоган, прекъсвайки 25-годишното ислямистко управление в най-големия град на страната, пише Ройтерс.

Ердоган, който е от Истанбул, беше избран за кмет на града на Босфора през 1994 г., припомня Би Би Си.

Той беше сред близките съратници на сваления с безкръвен военен преврат през 1996 г. ислямистки премиер Неджметин Ербакан.

През 2001 г. Ердоган създаде ПСР. В периода от 2003 до 2014 г. заемаше поста на министър-председател. А когато стана президент, промени с референдум Конституциията и съсредоточи в поста на държавния глава огромна политическа и административна власт.

Сега обаче в партията му се явяват пукнатини и анализаторите допускат, че те ще се увеличават заради загубата в Истанбул.

"Eрдоган е изключително разтревожен", казва пред Би Би Си Мурат Йеткин, писател и журналист.

"Той играе всяка карта, която има. Ако загуби, независимо с каква разлика, това е краят на стабилния му политически възход през последния четвърт век", добавя Йеткин в интервюто, дадено непосредствено преди вчерашния вот.

"В действителност той ще продължава да бъде президент, неговата коалиция ще продължава да контролира парламента, макар мнозина да възприемат неговото поражение като началото на края му."