Article_top

При около една трета от хранителните стоки в ЕС може да се говори за двоен стандарт.

Това стана известно от представените днес от Еврокомисията данни от общоевропейската проверка на състава на хранителните стоки. Истината е, че някои изделия се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав.

Резултатите

Анализирани са 1380 проби от 128 различни хранителни продукта от 19 страни членки на ЕС, сред които и България. Извадката обаче не е представителна за голямото разнообразие от хранителни продукти на пазара на ЕС.

Ето какво е установило проучването:

• В повечето случаи съставът е отговарял на начина на представяне на продуктите. 23 на сто от продуктите са били с еднаква лицева страна на опаковката и еднакво съдържание, а при 27% от разликите в състава им в различните страни от ЕС са били съпроводени от различна лицева страна на опаковката.

• 9 процента от продуктите, представени като еднакви в целия ЕС, са имали различен състав. Те са имали еднаква лицева страна на опаковката, но различен състав.

• Други 22% от продуктите, представени по сходен начин, са имали различен състав. Те са имали сходна лицева страна на опаковката, но различен състав.

• При използването на еднаква или сходна опаковка на продукти с различен състав не се наблюдават географски тенденции. (Страните от Източна Европа обаче твърдяха, че са най-ощетени.) Освен това разликите в състава, открити в тестваните продукти, не означават непременно разлики в качеството.

ЕК: Това никак не е малко

„Макар случаите да са само една трета, това никак не е малко“, коментираха от Еврокомисията.

Оттам припомниха, че председателят й Жан-Клод Юнкер засегна въпроса за качеството на продуктите в своята реч за състоянието на Съюза през 2017 г. Тогава той заяви:

„В съюз, в който всички са равни, не може да има и второкласни потребители. Не мога да приема в някои части на Европа — в централната и източната ѝ част — на хората да се продават храни с по-ниско качество, отколкото в други страни, въпреки че търговската марка и опаковката са едни и същи.“

Всички страни от ЕС са били поканени да посочат какви продукти да бъдат включени в тестването. Това са направили само 8 държави – България, Чехия, Германия, Унгария, Литва, Полша, Словения и Словакия.

Най-активна от българска страна в атаката срещу двойните стандарти при храните е обудсманът Мая Манолова. През януари тя говори по въпроса пред комисията по петициите в Европарламента.

Ключови думи
 

При около една трета от хранителните стоки в ЕС може да се говори за двоен стандарт.

Това стана известно от представените днес от Еврокомисията данни от общоевропейската проверка на състава на хранителните стоки. Истината е, че някои изделия се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав.

Резултатите

Анализирани са 1380 проби от 128 различни хранителни продукта от 19 страни членки на ЕС, сред които и България. Извадката обаче не е представителна за голямото разнообразие от хранителни продукти на пазара на ЕС.

Ето какво е установило проучването:

• В повечето случаи съставът е отговарял на начина на представяне на продуктите. 23 на сто от продуктите са били с еднаква лицева страна на опаковката и еднакво съдържание, а при 27% от разликите в състава им в различните страни от ЕС са били съпроводени от различна лицева страна на опаковката.

• 9 процента от продуктите, представени като еднакви в целия ЕС, са имали различен състав. Те са имали еднаква лицева страна на опаковката, но различен състав.

• Други 22% от продуктите, представени по сходен начин, са имали различен състав. Те са имали сходна лицева страна на опаковката, но различен състав.

• При използването на еднаква или сходна опаковка на продукти с различен състав не се наблюдават географски тенденции. (Страните от Източна Европа обаче твърдяха, че са най-ощетени.) Освен това разликите в състава, открити в тестваните продукти, не означават непременно разлики в качеството.

ЕК: Това никак не е малко

„Макар случаите да са само една трета, това никак не е малко“, коментираха от Еврокомисията.

Оттам припомниха, че председателят й Жан-Клод Юнкер засегна въпроса за качеството на продуктите в своята реч за състоянието на Съюза през 2017 г. Тогава той заяви:

„В съюз, в който всички са равни, не може да има и второкласни потребители. Не мога да приема в някои части на Европа — в централната и източната ѝ част — на хората да се продават храни с по-ниско качество, отколкото в други страни, въпреки че търговската марка и опаковката са едни и същи.“

Всички страни от ЕС са били поканени да посочат какви продукти да бъдат включени в тестването. Това са направили само 8 държави – България, Чехия, Германия, Унгария, Литва, Полша, Словения и Словакия.

Най-активна от българска страна в атаката срещу двойните стандарти при храните е обудсманът Мая Манолова. През януари тя говори по въпроса пред комисията по петициите в Европарламента.

Коментари

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията

Анкета

Кой ще понесе отговорността за НАПлийкс?