Съветът за електронни медии избра днес директора на радио „София“ Светослав Костов за генерален директор на БНР.

Това стана при първото гласуване в медийния регулатор.

Светослав Костов получи 3 гласа, а Митко Димитров - 2. За Костов гласуваха Бетина Жотева, Розита Еленова и София Владимирова. Митко Димитров беше подкрепен от Иво Атанасов и от Ивелина Димитрова.

Шестима кандидати подадоха документи за ключовата позиция в обществената медия - досегашният генерален директор на БНР Александър Велев, Валерий Тодоров, който вече има зад гърба си два поредни мандата като шеф на радиото, Митко Димитров (бивш директор на радио "София"), Светослав Костов (настоящ директор на радио "София"), Даниела Манолова (отговорен редактор на програма "Христо Ботев") и Анета Милкова.

Заради липса на трудов стаж в медии - въпреки наличието й на управленски опит в предшественика на СЕМ - от конкурса отпадна Милкова.

Професионалната кариера на Светослав Костов вече е свързана с БНР. Бил е репортер в спортния отдел, после започва да ръководи спортната редакция на "Хоризонт", бил е и продуцент на предаването "Хора, пътища, автомобили", припомня "Капитал".

Основните акценти в концепцията му бяха, привличане на младата аудитория, административна, редакционна и творческа реформа, създаване на регионална радиостанция във Велико Търново и на радиоомбудсман, който ще решава обществени проблеми от различен характер, свързани с администрацията и институциите.

В концепцията си Костов говореше не толкова за реформи, колкото за "оцеляване" на БНР. "Ако хората в БНР си мислят, че радиото има още много голямо бъдеще като медия, може би ще ви се стори крайно, но аз виждам края на радиото между 7 и 10 години като аналогово радио. Защото просто поколението, което идва, няма да слуша радио", каза той. Той каза, че вярва на хората в радиото, които са достатъчно адекватни на променящата се медийна среда, работещите в радиото имам предвид, за да можем да седнем и да водим един диалог да постигнем баланс. Защото и те ще бъдат доволни от това, което ще се получи, не само като финанси, но и като продукт", заяви единият от кандидатите за поста генерален директор на радиото Светослав Костов.

Светослав Костов има намерение за 3 месеца да възстанови радио "България", като подкаст - в момента то съществува само като сайт. Той вярва, че може да го превърне и в част от европейски мултимедиен проект, за да се бори с хибридната война.

Според Костов е нужна оптимизация в БНР, където в момента работят малко над 1300 души. По информация на кандидата повечето от тях са на възраст над средната.

В началото на следващия месец СЕМ ще избира и генерален директор на БНТ. Конкурсът за националната телевизия ще се проведе на 5-6 юли.

Малко след избора и на новото ръководство на националната телевизия се очаква в парламента да бъдат разгледани изменения в Закона за радиото и телевизията, според които мандатите на генералните директори на БНТ и БНР да бъдат не три, а пет години. Идеята е новите текстове да важи и за прясно избраните нови шефове на радиото и телевизията.