Американка получи обвинение за смъртта на нероденото си бебе в Алабама, САЩ, съобщава "Ню Йорк Таймс".

Особеното в случая е, че 28-годишната Марша Джоунс е била простреляна в корема в 5-ия месец на бременността си от друга жена.

Според полицията, Джоунс е започнала кавгата и не е избягала, когато напрежението е ескалирало, затова и е обвинена в непредумишлено убийство. Наложена ѝ е парична гаранция на стойност 50 хил. долара. 

Първоначално жената, стреляла в корема на Джоунс - Ебъни Джеймисън - е била обвинена, но голямото жури не одобрява единодушно обвинението.

Щата Алабама в последните месеци е в центъра на американския дебат за абортите и репродуктивните права. Това стана, след като през май губернаторът на щата подписа закон, забраняващ напълно абортите и криминализиращ процедурата за докторите. Все още не е ясно дали законът ще влезе в сила, тъй като е против ключовото федерално решение на Върховния съд от 1973 г. - "Роу срещу Уейд". То гарантира правото на жените да прекратят бременност.

Алабама е и един от 38-те щата, които имат закони за убийство на ембрион в случаи на насилие срещу бременни жени. В повечето случаи обаче обвиняем е този, причинил смъртта на фетуса, а не майката. Има обаче и случаи, в които майката е получила присъда - когато е вземала наркотици или е участвала в ПТП, причинено от нея.