Стотици демонстранти участваха в шествие до законодателното събрание на Алабама, за да протестират срещу новоприет закон,който забранява абортите, предаде Асошиейтед прес.

Преди това губернаторът на щата подписа най-строгия закон срещу абортите в САЩ, с който се криминализират всички случаи на аборт, в които не е заплашено здравето на бременната. 

Протестиращи във Вашингтон. Снимка АП/БТА

Алабама е част от поредица консервативни щати, които искат законови изменения във връзка с историческото решение на върховния съд на САЩ от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд", след което абортите бяха легализирани на цялата територия на Съединените щати.

Губернаторите на Кентъки, Мисисипи, Охайо и Джорджия одобриха забрани върху абортите, ако има засечена сърдечна пулсация на плода, което може да стане още в шестата седмица на бременността.

Протестиращи в Чикаго. Снимка АП/БТА

Нито един от тези закони обаче не е влязъл в сила и се очаква въпросът да бъде решен от Върховния съд, в който преобладават съдии с консервативни нагласи.

Съветът на ООН по правата на човека призова Вашингтон да осигури достъпа на жените до аборти и добави, че има опасност да се извършват нелегални процедури, които могат да застрашат живота на бременните, предаде Ройтерс. 

"Ние сме много загрижени, че Съединените щати са приели закони, които значително ограничават достъпа до безопасни аборти за жените, като включително са наложили наказания срещу самите жени и осигурителите на услугата", заяви говорителката на Съвета на ООН по правата на човека Равина Шамдасани пред репортери на Ройтерс.

Според нея данните сочат, че пълната забрана на аборти не намалява броя им, а просто започват да се извършват нелегални операции, които "застрашават живота, здравето и сигурността на засегнатите жени". Шамдасани допълни, че подобни забрани са "изначално дискриминационни", тъй като въздействат основно на бедни или от малцинствен произход жени.

"Затова ние призоваваме Щатите и всички останали страни да осигурят достъпа до безопасни аборти на всяка една жена. Абсолютният минимум е, в случаи на изнасилване, кръвосмешение или фатална аномалия, да има осигурен достъп до аборти", подчерта тя.

Протестиращи в Орегон. Снимка АП/БТА

Някои от кандидат-президентите от Демократическата партия за изборите през 2020 г. се присъединиха към протестиращите и изразиха остра позиция срещу забраните:

"Ние няма да им позволим да дърпат страната ни назад", се провикна по мегафон сенаторката на Минесота Ейми Клобушар.

Сенаторът на Ню Джърси и кандидат-президент Кори Букър призова тълпата да "събуди повече мъже, за да се присъединят към борбата".

На протестите бе и младият кмет на Саут Бенд, Индиана Пит Бутиджидж, който се превърна в сензация по време на предизборната кампания.

"Цялата ми кампания е за свободата", лаконично отбеляза Бутиджидж.

Сенаторката Кирстен Джилибранд също говори пред събралото се множество и обвини Тръмп за "скандалните забрани" .

"Това е началото на войната на президента Тръмп срещу жените", заяви тя. "Ако иска война, ще си я получи и ще загуби", обеща тя.

Въпреки че Тръмп определя забраната в Алабама за твърде радикална, той подкрепя въвеждането на ограничения, тъй като се опитва да ентусиазира електората си преди изборите.