Холандецът Франс Тимерманс е на път да бъде номиниран за бъдещ председател на Еврокомисията, заявиха пред Ройтерс в Брюксел два дипломатически източника.

Новината идва броени часове преди започването на извънредния Европейски съвет, който трябва да посочи наследника на Жан-Клод Юнкер. Номинирането на социалиста Тимерманс било договорено между Франция и Германия на приключилата вчера среща на Г-20 в Осака.

Вчера германската канцлерка Ангела Меркел направи изявление, в което бе разчетен намек, че може да се съгласи постът да бъде зает от Тимерманс. Дотогава тя твърдо държеше на кандидатурата на своя сънародник и съпартиец Манфред Вебер. Той е водещ кандидат на Европейската народна партия (ЕНП), която спечели изборите за Европарламента, но няма достатъчно мноизнство.

Кандидатурата на Вебер срещна яростна съпротва и от соцалистите, които издигнаха Тимерманс, и от либералите, които изобщо са против процедурата с водещите кандидати.

Сблъсъкът между Франция и Германия, който е по принцип нещо твърде рядко, попречи за номинирнето на председател на Еврокомисията на Европейския съвет на 20 и 21 юни.

Същевременно германският политически съветник в Европарламента Тобиас Тойшер сподели пред Ройтерс, че председателят на Съвета Доналд Туск предложил днес постът шеф на Комисията да бъде даден на социалистите. Той предложил на дясноцентристите постовете върховен представител на ЕС за външната политика и председател на Европарламента, а на либералите – да оглавят Европейския съвет.

Туск направил предложенията по време на Конференцията на председателите в Европарламента.