За втора поредна година главният прокурор Сотир Цацаров отказва да приеме и да се запознае с годишния доклад на Българския хелзинкски комитет за състоянието на правата на човека в България, който организацията публикува и предоставя на българските институции от 1992 г. насам, съобщиха от БХК до медиите.  

Правозащитната организация е пратила на Цацаров освен доклада и две други публикации - за практиката по антидискриминационни дела и наръчник по антидискриминационно права. В БХК обаче си ги получили обратно - извадени и поставени в пощенски плик на главния прокурор.

Още по-загадъчни послания пращал заместник главния прокурор Иван Гешев, отбелязват от БХК. Той не връщал получените бройки, но пращал обратно свои озадачаващи дарове, явно с определено послание. В пощата на БХК от Гешев са били получени бройки от ученически издания на книгите „Под игото“ на Иван Вазов и сборник разкази на Йордан Йовков. В първата заместник главният прокурор е отбелязал глава двадесет и втора, „Батареята на Зли дол“, в която борещите се за свободата българи се изправят срещу цяла могъща империя с едно-единствено черешово топче. Във втората Гешев е отбелязал разказа за циганката Божура, който започва с описание на това как майката на Божура, Калуда, се възползва от състраданието на хората към дъщеря ѝ, за да печели от търговията си.

„Ние сме силно изненадани от реакцията на главния прокурор вече втора година подред. Той изглежда или не желае да бъде запознат със състоянието на правата на човека в България, или не намира, че този въпрос засяга институцията на главния прокурор и го демонстрира по този начин“, коментира Красимир Кънев, председател на БХК.

„Още по-озадачаващо е посланието на заместник главния прокурор Иван Гешев“, заяви още Кънев. „Предполагаме, че то е свързано с етническите малцинства в България, но какво е точно — остава неясно“.

БХК всяка година изпраща безплатни бройки от годишния си доклад за правата на човека до множество институции и лица на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, до представители на академичната общност и медии. Никоя институция досега обаче не е отказвала да приеме бройки, нито е отговаряла със символични жестове.

От Българския хелзинкски комитет не пестят критиките си към методите на действие на родната прокуратура.