Демократична България (ДБ) настоява за незабавното отстраняване на Стоян Мавродиев от Българската банка за развитие (ББР) - "поради превръщането й в придатък на олигархичната хранителна верига Борисов - Доган - Пеевски – Цацаров".

Повод за позицията на формацията е статия от миналата седмица, публикувана в "Капитал", в която се разказва, че държавната банка е отпуснала близо 150 млн. лв. заем на компания, свързана с Румен Гайтански-Вълка. "Дружеството "Роудуей кънстракшън" е създадено в края на 2018 г. и няма нито дейност, нито имоти за обезпечение. Като основание за кредита е посочено придобиването на друга свързана пътностроителна компания с едва 13.6 млн. лв. оборот.", пише изданието. 

"Припомняме, че ББР беше създадена като Насръчителна банка с идеята да кредитира малкия и среден бизнес. Но под ръководството на г-н Мавродиев тя не се занимава единствено с отпускане на множество малки кредити на малки предприятия със затруднен достъп до традиционно банково финансиране, а с огромни за българските мащаби финансирания на компании, контролирани от съмнителни олигарси.", посочват от ДБ.

Оттам припомнят, че още на 23.11.2017 г. трите партии от Демократична България са прогнозирали, че „ББР ще финансира високопоставени политици и едри бизнесмени по неясни критерии и под едноличното ръководство на Мавродиев“.

Тогава призовахме правителството да оттегли кандидатурата му, а управителният съвет на БНБ да не я одобри. Призовахме и банката наистина да работи за българските предприемачи, като отпуска кредити до 1 млн лева, като стриктно спазва забраната за финансиране на политици и близки до тях. Управляващата върхушка игнорира нашия призив и предупреждение и за пореден път разхлаби законовите изисквания за квалификация и назначи некомпетентен, но послушен човек., коментират от формацията.

"Целта беше постигната и бившият председател на КФН вече година и половина ръководи банката за развитие в полза на олигархията.", се казва в позицията. 

Ето какво още пише в позицията на Демократична България: 

"България все повече се управлява по феодалните правила. Някой си плаща за пост, след което гледа да спечели от „инвестицията“ си многократно чрез корупционни схеми. Тези над него нямат претенции към методите му на управление, поне докато не стане прекалено гнусно.

Е, вече стана. И не става въпрос само за Вълка. При Мавродиев, ББР раздаде кредити за стотици милиони за:
- Сделката за Юнион Ивкони, което беше продадено от Еврохолд (сега кандидати за ЧЕЗ) и бившият депутат от ГЕРБ Ивайло Константинов;
- Инса ойл – дружество на Георги Самуилов, който приватизира Общинска банка;
- „Слънчев ден“, доскоро собственост на Георги Гергов, а сега на фирми на близкия до Делян Пеевски Ангел Палийски.

Моделът „Мавродиев“ трябва да бъде преустановен час по-скоро. Чрез агресивната си политика послушникът и неговите господари налагат удобни за тях и плащащи си победители в редица отрасли на икономиката, което нарушава честната конкуренция и води до бедност, ниски доходи и бягство на българите от страната.

Наблюдаваме процес, при който всички институции, не само ББР, работят в услуга на властта и присъдружната й олигархия. И то за сметка на данъкоплатците и през трупането на загуби – за сметка на бъдещето на България. 

Банката за развитие доказа през последните години, че съществуването в този й вид е напълно безсмислено. Особено доколкото в ерата на банковата свръхликвидност, на фондовете за рисков капитал, на криптовалутите, на бизнес ангелите, достъпът до финансиране за бизнесите с потенциал не е толкова ограничен.
ББР на Мавродиев не само не помага, но пречи на нормалното функциониране на българската икономика. Превръщането й в черна дупка, в която банките да прехвърлят лошите си кредитни експозиции е изключително порочна практика.

Демократична България настоява за силен обществен контрол върху насръчителната банка. Форма на такъв освен публичен конкурс за ръководните позиции може да бъде и листване на миноритарен дял от нея на фондовата борса. Това ще гарантира повече прозрачност на управлението, като то бъде ориентирано към резултати, а не към обслужване на олигархия. В противен случай сделките на тъмно, към които е ориентирано сегашното ръководство, провалят замисъла от съществуването на банката.

Настояваме промяната да започне незабавно и първата стъпка е отстраняването на послушника Мавродиев. Призоваваме за широк и открит публичен дебат в каква посока трябва да се развива Българска банка за развитие, така че да оправдае името и първоначално заложените си цели. Защото става въпрос за управлението на 3 млрд. лева обществен ресурс."