Бизнесът да купува ток на базата на двустранни договори. Такъв съвет даде министърката на енергетиката Теменужка Петкова, след като цената на тока за бизнеса на енергийната борса скочи с 84% за ден и с повече от 200% за седем дни. В момента свободният пазар на електричество се доминира от държавните компании НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" и това създаде огромно напрежение в последните дни. 

Според Теменужка Петкова обаче, ако бизнесът се договори с доставчиците на ток, това ще му даде сигурност.

"Това ще гарантира една предвидимост по отношение на разходите за електрическа енергия и по-голяма устойчивост във връзка с производството, което се осъществя", каза Теменужка Петкова пред журналисти в парламента, съобщи БТА.

По думите й платформата "Ден напред" е създадена да удовлетворява потребностите от електрическа енергия само по отношение на определени флуктуации - ако в определен момент някой има необходимост от допълнително количество енергия, да се излезе на тази платформа и да се закупи оттам.

За голямата разлика в цените на енергийната борса през последните дни министърката коментира, че държавата спазва стриктно нормите, които са разписани в Закона за енергетиката. Тя припомни, че след промените в закона от миналата година цялото количество електрическа енергия от всички производители на ток се търгува само на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/.

Освен това предприятията от държавната енергетика осигуряват приблизително 60 процента от търгуваната електрическа енергия на борсата. Останалите 40 процента се осигуряват от други производители и търговци на електрическа енергия.

"Това, което се получи като флуктуации в рамките на тези първи няколко дни на месец юли, компетентен орган е Комисията за енергийно и водно регулиране", добави министър Петкова.

Според енергийния министър БНЕБ работи както всяка една друга борса в Европа.

"Това е пазарът. Знаете, той има две страни - търсене и предлагане", допълни Теменужка Петкова.

Тя смята, че големите разлики в цената на БНЕБ не са изключения и не са драматични. Според нея проблемът е само за тези предприятия, които не са успели да си закупят електрическа енергия на базата на двустранни договори, затова те са купили чрез платформата "Ден напред".

"Ако има някакво напрежение по отношение на цената, трябва да е ясно, че тя се отнася единствено и само за платформа "Ден напред", заяви Теменужка Петкова. Тя уточни, че има още две платформи на борсата - за двустранна търговия и в рамките на деня.