И етичната комисия на Върховната касационна прокуратура (ВКП) не видя проблем в изказването на зам-главния прокурор Иван Гешев, който в интервю за БНТ заяви „...и циганите така правят“. Преди дни Комисията за защита от дискриминация (КЗД) остави „без уважение“ жалбата срещу Гешев с мотива, че не е открила нарушаване на законодателството за внушения за различие и подбуда към омраза. 

Първата жалба срещу ръководителя на спецсъда до КЗД беше подадена от ромския активист Христо Николов. А след медийните публикации по темата следователят от Следствената служба към Софийска градска прокуратура Бойко Атанасов поиска етичната комисия към ВКП да провери дали изказването на Гешев не е уронило престижа на съдебната власт.

Според решението, етичната комисия е поканила на 20 май за изслушване Иван Гешев. Пред нея прокурорът е представил своята позиция, като е предал и „подробно писмено становище по сигнала“ (всъщност Гешев коментира с тези думи отказа на третия съподсъдим с Десислава Иванчева и Биляна Петрова - Петко Дюлгеров от първоначалните му показания в рамките на разследавнето за подкупа в "Младост", б.р.).

„Същият счита, че не е навредил на репутацията на органите на съдебната власт, тъй като е представил на обществеността разбираема информация. Твърди, че не е имал за цел да обиди някого. Оспорва да е проповядвал омраза или предубеденост към ромския етнос“, преразказва думите на шефа си и зам.-главен прокурор докладчикът – прокурор Марио Василев. 

В решението се прави разбор на думата „циганин“ и контекста, в който тя е използвана.

„Използваната от интервюирания дума „циганин“ е широко разпространена в обществото ни, като синноним за сънародниците ни роми; съществува в Речника на българския език и употребата й в контекста на изказването не е натоварена с негативен или обиден смисъл, както се изясни по-горе.

Думата „циганин“ се съдържа в много европейски езици, използвана е в литературата, киноизкуството и в текстовете на много песни на различни народи, в които се обрисува животът, културата, традициите на тази етническа общност, разпръсната по света. Българският „циганин“ е упоменат в българското народно творчесто, в съвременната литература, поези и проза.

На тази основа, позоваването на цитираната публикация за внушаване на предполагаемо уронване престижа на съдебната власт е несъстоятелно“, пише в решението на обвинителя.

А на финала се казва, че в изказването на прокурора Иван Гешев липсва поведение противоречащо на правилата за за професионална етика.

Историята на "любовта" между следовател Бойко Атанасов и прокурор Гешев е дълга и сложна. Още през 2018 г. в интервю Атанасов призна, че предната година е дал отново на Върховна прокуратура Иван Гешев заради "срамните", според следователя споразумения, които прокуратурата сключва с подсъдими.

Резултатът бе оневиняване на Гешев, който тогава бе част именно от СГП. 

Именно Атанасов заговори пред медиите и че в Градската прокуратура Сотир Цацаров има "шпицкоманда", която удря или "слага на трупчета" разследвания срещу политици, които се активират, като им дойде времето.

Резултатът бе, че Гешев подаде сигнал срещу Бойко Атанасов, а "системата" го съсипа от проверки.

Към днешна дата той е един път със "забележка" - мярка, наложена му от градската прокурорка Емилия Русинова. Втори път - през май прокурорската колегия на ВСС му наложи дисциплинарно наказание с 15 % намаляване на заплатата за срок от 8 месеца. Става въпрос за негови просрочени дела от 2017 г.

Атанасов, който редовно кандидатства за всякакви постове пред ВСС, обжалва пред административния съд глобата. Скоро правният сайт "Де факто" съобщи, че делото му е насрочено за... 28 април 2020 година,  близо пет месеца след като срокът на наказанието ще е изтекъл.