Само Русия може да спаси Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег. НАТО обаче не вижда признаци за пробив в усилията за връщането на Москва към неговото изпълнение.

Това заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той говори след заседанието на Съвета „НАТО-Русия“ в Брюксел.

Столтенберг припомни, че остават само 4 седмици до 2 август – деня, в който САЩ ще излязат от подписания през 1987 г. със СССР договор.

„Няма признаци за готовност Москва нито да унищожи, нито да изтегли своите ракети, които нарушават Договора. Ако Русия не се върне към спазването му, ще отговорим единно, съгласувано и отбранително. Нямаме намерение да разполагаме ядрени ракети в Европа, както прави тя“, каза за пореден път Столтенберг.

Също не за първи път генералният секретар заяви, че европейският противоракетен щит не е в състояние да свали руски балистични ракети, а е насочен към заплахи извън евроатлантическото пространство.

„Нарушаването на ракетния договор поставя под въпрос други договорености в областта на въоръжаването“, допълни Йенс Столтенберг.

Най-важният обсъждан въпрос днес е бил този за Украйна. Страните членки на НАТО за пореден път са призовал Русия да освободи задържаните украински моряци и кораби.

Гледните точки между пакта и Кремъл са коренно различни по редица въпроси, но от НАТО са решени да продължат диалога.