Сръбският външен министър Ивица Дачич потърси днес изход от дипломатическия скандал между Белград и София в разговор с българската му колежка Екатерина Захариева.

Това личи от статус във Фейсбук на медийния съветник на Захариева Иван Димов (вж. долу), в който е описан разговор между двамата.

Дачич признава, че коментарите му по адрес на Борисов се неоправдани, но не се извинява и обяснява, че е бил подведен от сръбските медии за изказване на българския премиер в среща на върха с участие на лидери от Балканите в Познан, Полша, миналата седмица.

"Реагирал съм на думи, които Борисов не е изричал", е казал Дачич пред Захариева, се казва в статуса.
В Познан, в отговор на репортерски въпрос, свързан с Косово, Борисов каза, че на новия "външен министър" на ЕС, испанеца Жозеп Борел, не е позволено да следва позицията на страната си, която (за разлика от 23 държави в ЕС, вкл. България) не признава Косово. Дачич в серия публични коментари заяви, че Борисов трябва да следва позицията на ЕС, който не признавал Косово и да не поучава Борел. Той се обърна към българския премиер  на "ти, Бойко".
“Очевидно има погрешна интерпретация на думите на Борисов - най ме изненада това, което обявиха нашите медии. Както анализирахме с министърката, премиерът Борисов всъщност отговаря на питане дали Борел ще е пристрастен, защото Испания не признава Косово", е казал Дачич според статуса. "Това съществено за мен променя контекста на изявата му. Сътруднича си с Борисов от много години бях изненадан от интерпретациите на думите му в нашите медии. Изчистихме всичко това с министър Захариева".
 
"Искаме с България добри отношения, приятелски, съюзнически и стратегически, защото това е в интерес на двете страни и двата народа. Благодарни сме на България за помощта в европейската интеграция. България може да разчита на Сърбия - е добавил Дачич. - Впечатлението в България бе, че нападам Борисов, но съм всъщност реагирал на нещо, което Борисов не е казвал. Тъй като не съм днес в Сараево, там бяхме заедно със Захариева, искам да кажа, че тази тема е затворена и както Бойко е казал: Да вървим напред!” 
Захариева и Дачич са разговаряли в словашкия курорт Високи Татри, където са участвали в неформална среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Захариева е подчертала пред сръбския си колега, че изказването на Борисов в Познан е съвсем коректно политически и юридически, че реакцията му е била категорично неприемлива за България.

Фактът, че 23 държави от ЕС, една от които е България, са признали Косово, не може да попречи на двустранните ни отношения, а България винаги е подкрепяла Сърбия в европейската й интеграция, е заявила Захариева.

Като организация ЕС не признава държави. Това е прерогатив на неговите държави членки и всяка има индивидуална политика по такива въпроси. Косово обаче е част от процеса на разширяване на ЕС и в това отношение Борел ще бъде длъжен да прилага общите решения на 28-те към обявилата независимост през 2008 година бивша сръбска провинция.

За изтичащия петгодишен мандат на сегашните европейски институции ЕС беше замразил приемането на нови членки. Размразяването на този процес и засиленото внимание на ЕС към инфраструктурното свързване на Балканите с Европа беше главният приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Кулминацията на тези усилия беше срещата на върха ЕС- Западни Балкани, чийто домакин беше София на 17 май същата година.