Урсула фон дер Лайен, номинирана за председател на Еврокомисията, обеща да се бори за минимална заплата във всяка страна членка на ЕС.

Тя даде обещанието си в първата си публична изява след нейното номиниране. Германската християндемократка участва днес в конференцията на председателите на политическите групи в Европарламента.

След това тя говори пред журналисти заедно с шефа на ЕП Давид-Мария Сасоли.

„Трябва да вземем предвид хората. Те имат опасения, надежди, мечти, стремежи... Това, което Европа може да им даде, е отговорът, че може да осигури работа, перспективи, стабилност и сигурност. И аз съм убедена, че може да го направи. Във всяка страна работата трябва да осигурява пари, с които да се преживява. Ако човек е на пълно работно време, той трябва да може да се издържа. Затова ще се боря за минимална заплата във всяка страна“, каза министърката на отбраната на Германия.

Ако бъде избрана начело на Комисията, сред приоритетите на Фон дер Лайен ще бъде постигането на неутралност по отношение на климата до 2050 г. Според нея трябва да бъде чут гласът на младите в тази посока. А осъзнаването на важността на това начинание е необходимо да бъде съчетано с просперираща и устойчива икономика.

Гръбнакът на икономиката са малките и средните предприятия и трябва да им бъде оказана помощ в прехода.

„Наясно съм, че не всяка страна има равен старт. Затова е важно да имаме различни фондове като този за приспособяване към глобализацията“, изтъкна Урсула фон дер Лайен.

Освен това тя има намерение като председател на ЕК да води дебат за бетонирането на системата на водещите кандидати. Самата тя бе номинирана за пост номер 1 в ЕС, след като евродепутатите провалиха процедурата в началото на месеца.

Фон дер Лайен смята също така да даде ясно да се разбере, че дори ЕП да гласува с абсолютно мнозинство своя собствена законодателна инициатива, тя ще постави тази инициатива за политическа дискусия в дневния ред на Колегиума на комисарите.

Давид-Мария Сасоли изтъкна, че за ЕП е било изключително полезно да чуе кандидатката и гледната й точка, както и нейното мнение за работата, която й предстои да започне. В нея сътрудничеството с Парламента ще бъде неизбежно.

„Мисля, че трябва да се свърши още работа“, каза Сасоли.

Очевидно той имаше предвид необходимостта Урсула фон дер Лайен да си осигури необходимата подкрепа, за да бъде одобрена от евродепутатите. Гласуването трябва да се състои идната седмица на сесия на ЕП в Страсбург.

Днес Урсула фон дер Лайен се срещна с политическите групи на социалистите и либералите в ЕП. И двете сили отложиха за идната седмица решението си дали ще подкрепят германката. Същото направиха вчера и консерваторите.

"Зелените" обаче обявиха, че няма да подкрепят Фон дер Лайен. Решението бе взето тази вечер, след втората им среща с кандидатката. Още вчера от думите на председателката на групата Ска Келер стана ясно, че „зелените“ могат и да не подкрепят номинираната за председател на Комисията християндемократка. Днес това стана реалност.