Групата на „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА) в Европарламента няма да подкрепи Урсула фон дер Лайен за председател на Еврокомисията.

Това съобщи специално за Клуб Z прессекретарят на групата Пия Кохорст.

Решението е взето тази вечер на втората среща на „зелените“ с Фон дер Лайен в Брюксел.

„Изказванията на Урсула фон дер Лайен бяха разочароващи. Не чухме никакво конкретно предложение – било за върховенството на закона, било за климатичните промени. Ние бяхме избрани с мандат за промяна, а не виждаме как тази промяна би била възможна с този кандидат“, заяви съпредседателят на „Зелените“/ЕСА Филип Ламбер.

„Председателят на ЕК трябва да бъде гарант на върховенството на закона и на европейските ценности. Урсула фон дер Лайен избегна отговорите на нашите въпроси за върховенството на закона и демокрацията в Европа“, допълни белгийският евродепутат.

Според него Фон дер Лайен игнорирала климатичните промени и се опитала да намали поставените от Европарламента цели в тази насока. Ламбер припомни също, че е била игнорирана и процедурата с водещите кандидати, на която „зелените“ продължават да държат.

Още вчера другият съпредседател на групата – германката Ска Келер, даде да се разбере, че „зелените“ могат да не подкрепят Урсула фон дер Лайен.

Очаква се евродепутатите да гласуват за новия председател на Еврокомисията на сесия идната седмица в Страсбург. 

За да одобри ЕП номинацията, е необходимо абсолютно мнозинство, т.е. 376 гласа. За това са достатъчни депутатите от първите три сили - Европейската народна партия (ЕНП), Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) и „Обновете Европа“ (ОЕ). Взети заедно, те имат общо 444-ма представители.

Възможно е обаче разцепление в групата на СиД предвид първоначалните им реакции на предложения от Европейския съвет пакет. Така подкрепата или противопоставянето на "зелените" биха могли да се окажат решаващи. Тази група е четвъртата проевропейска сила в ЕП.

По-рано днес Урсула фон дер Лайен се срещна с политическите групи на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) и на либералте от "Обновете Европа".

И двете групи обявиха, че ще вземат окончателно решение идната седмица, непосредствено преди гласуването в Страсбург.

Вчера такова решение обявиха и Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Ираче Гарсия

Срещата на социалистите с Фон дер Лайен продължи повече от два часа - доста над първоначално предвиденото. 

„Като политическо семейство обяснихме на Фон дер Лайен какви са приоритетите  ни. Искаме да сме начело на промените в Европа, да вървим напред в установяването на приоритетите - борбата с климатичните промени, равенството на половете, засилването на социалния стълб. Искаме Европа да бъде феминистка“, каза председателката на групата Ираче Гарсия.

Социалистите са поставили редица специфични въпроси, допълни испанската евродепутатка, без обаче да уточни подробности. Те ще очакват отговорите на германската християндемократка. А дотогава в групата ще бъдат отворени дебати.

Либералите също оставиха решението си за началото на идната седмица. Те настояха да бъде организирана специална конференция за демократизирането на Европа. Фон дер Лайен е подкрепила идеята.

На срещата най-много е бил обсъждан следващият многогодишен бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г., съобщи специално за Клуб Z българският евродепутат Илхан Кючюк (ДПС/ОЕ).

Българската делегация е настояла за повече конкретни действия по отношение на Западните Балкани, каза той.

Така или иначе, всичко ще стане ясно в Страсбург на сесията на ЕП, започваща на 15 юли. Тогава би трябвало депутатите да гласуват за или против номинирането на Урсула фон дер Лайен за бъдещ председател на ЕК.

Ако има съпротива, тя ще бъде в редиците на социалистите, единодушни са повечето наблюдатели. Смята се, че именно те станаха причина предложената от Европейския съвет кандидатура на Сергей Станишев за председател на Европарламента изобщо да не бъде разглеждана.

Тогава Станишев обяви, че сам се е оттеглил от надпреварата. А испанската евродепутатка Клара Агилера заяви за Клуб Z, че социалистите не обичат да им бъдат налагани имена както от Съвета, така и от другаде извън партията.