Лидерът на "Атака" Волен Сидеров сезира днес председателката на парламента Цвета Караянчева за казуса с отстраняването му от шефското място в парламентарната група и поиска обявяването на този акт на партньорите си НФСБ и ВМРО за нищожен. Сидеров намеси и световен заговор с американски привкус в целия казус. С това обаче проблемите на лидера на "Атака" май няма да се изчерпат. Защото неговите партньори са предприели изменения в правилника за дейността на парламентарната група, с които лесно ще могат да се изключват членове от групата при "тежки нарушения на политиката" на малката коалиция или при "системно неучастие в работата на Народното събрание", научи Клуб Z.

Както Клуб Z писа, във вторник вечерта депутати на ВМРО и НФСБ се събраха и решиха: Сидеров повече няма да е председател на групата в НС. Такова решение двете партии готвят отдавна, но до поставянето му на масата на преговорите така и не се стига заради непрестанните бойкоти на събранията на малката коалиция от страна на представителите на "Атака". Депутатите на Сидеров не са били уведомени за това заседание. Макар решението да е от 9 юли, в протокола е записана дата от месец по-рано - 8 юни. 

На въпросното заседание обаче депутатите на двете партии от ОП са приели и решения за изменения в правилника за дейността на групата, с които не само развързват ръцете си за освобождаването на Сидеров от поста, но и правят още редица изменения в посока на това да взимат решения без участието на колегите си от "Атака". В това число за освобождаване на депутати.

Според стария текст за гореописаните тежки нарушения депутат може да бъде изключен от групата с мнозинство от 3/4 от всички нейни членове. Но според новия - това ще може да става с 2/3. ПГ на ОП има общо 27 депутати, като от тях 7 са от квотата на "Атака". Или ако от ВМРО и НФСБ искат да изключат депутат на Сидеров или самия Сидеров, то могат да го направят с 18 гласа, с които те разполагат. По стария ред са им необходими 21.

Дали готвят подобна атака срещу лидера на "Атака" и депутатите на партията, от двете формации отказват да споделят. Факт обаче е, че те непрекъснато критикуват Сидеров, че системно не участвал в заседанията на парламента, не свиквал групата, а позициите му често са противоположни на тези на партньорите му в ОП (виж долу).

Според вариант 2 на правилника за дейността на групата, с който Клуб Z разполага, отпада и принципът, записан в коалиционното споразумение - решенията да се взимат с единодушие и от трите партии. Изключва се и ролята на Политическия съвет на коалицията при предлагането на председател на парламентарната група. Въпросният Политически съвет пък се състои от по трима представители на формациите, по правило в него са и председателите Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. 

Днес с писмото си до Караянчева от "Атака" оспориха юридически решението на колегите си от НФСБ и ВМРО, като основното е, че според тях с решенията от 9 юли се поставя правилникът за дейността на парламентарната група над самото коалиционно споразумение между трите формации в малката коалиция, а оттам - и това с ГЕРБ. Затова и Сидеров иска личната намеса и на премиера Бойко Борисов.

"Отношенията в парламентарната група са на основание коалиционното споразумение, в което трите партии са равнопоставени. Първични са правилата в коалиционното споразумение, а правилникът отразява тези правила", изтъкна днес на брифинг юристът от "Атака" и зам.-председател на парламента Явор Нотев.

"Решението за промяна на правилника прави опит да промени основните принципи и разпоредби на коалиционното споразумение, но поради производния характер на правилника, а именно акт, създаден на база споразумението, то тази промяна не почива на законови правомощия (...) и води до нищожността на споразумението като цяло", се посочва и в писмото до Караянчева.

От "Атака" твърдят, че е нарушен и самият правилник за дейността на Народното събрание, който има силата на закон, позовавайки се на член, касаещ образуването на парламентарна група.

Председателката на Народното събрание коментира, че ще разпореди проверка на юристите на Народното събрание и тогава ще се произнесе по казуса.

Иначе днес Сидеров се опита да обясни преврата с "геополитика". Намекна, че е свален заради позицията на партията му (която е откровено русофилска) по сделката за закупуването на американските изтребители F-16.

"На всички ви е известно, че от "Атака" сме против тази сделка. Да не би пък тези колеги, които онзи ден направиха една задкулисна сделка, за да ме свалят от великия пост "председател на група" не са поощрени от някъде - от някое чуждо посолство... Допускам и това, защото нищо в света не е случайно и всичко е свързано. Тук не става дума за отношенията между мен, Валери и Красимир", посочи Сидеров, но не можа да обясни какъв фактор е самият той по спирането на сделка, за която и Министерският съвет, и парламентът дадоха зелена светлина.

Политически статисти

Иначе и днес опонентите на Сидеров в малката коалиция не пропуснаха да отбележат колко "много", според тях, работи той.

"Става дума за работа - за нищо друго, и правилникът, и коалиционното споразумение са създадени за работа. Нужни са дейни хора, а не политически статисти", коментира  Валери Симеонов.

Той представи справка, според която за 10-те месеца до 14 февруари Волен Сидеров е присъствал, гласувал и участвал в Народното събрание в 4% от времето.

"Т.е. от 100 работни дни вие отивате на работа само 4 дни и имате претенции да бъдете председател на парламентарна група и да определяте нейната политика", коментира лидерът на НФСБ.

Той подчерта, че това са факти, а не някакви въображаеми комплекси. И определи твърденията на Волен Сидеров, че предизвикалите промяната в ръководството страдат от някакви Едипови комплекси като налудничави. Аналогията с Едиповия комплекс идва от факта, че лидерът на "Атака" се афишира като основател на коалицията "Обединени патриоти". 

Малко по-късно през деня финансовият министър Владислав Горанов също коментира поредните "патриотични" брожения като сравни ситуацията в "Обединени патриоти" с тази на бившия коалиционен партньор на ГЕРБ Реформаторския блок, но изрази очакване малката коалиция да прояви разум в името на управлението на страната.