С призив Русия да преразгледа позицията си и да приеме Истанбулската конвенция (документът на Съвета на Европа за борба с домашното насилие, подписан от 45 от 47 страни без Русия и Азербайджан - б.р.), както и да изработи федерален закон за противодействие на домашното насилие излезе омбудсманът на Русия Татяна Москалкова.

Официалното ѝ изявление идва след разкриването на случай на системен тормоз над 7-годишно момиченце в руската република Ингушетия. Историята шокира страната, детето и в момента се лекува в болница в Москва, където бе транспортирано, а лекарите се борят да спасят едната му ръка от ампутация. След прегледите се оказва, че Аиша има следи от множество травми, причинени от насилие в миналото - в това число счупени ребра, увреждания на гръбнака и др. Заподозряна за насилието е лелята на момиченцето, която се е грижила за него. Тя отрича. Историята на Аиша повлече крак за разкриване на още подобни случаи. 

Ето и пълния текст на изявлението на Татяна Москалкова, чиято официална титла е комисар по правата на човека на Русия: 

Всички ние, нашето гражданско общество за пореден път се сблъскахме с крещяща проява на онова безобразно явление, което се нарича „домашно насилие“. 

Седемгодишно момиченце от Ингушетия с многобройни кръвонасядания, разкъсвания, наранявания, което предполагаемо е изтезавано от роднини, е настанено в реанимацията на клиниката на Леонид Рошал. По време на изследванията са установени и стари счупвания на ребрата и травма на гръбначния стълб.

Случилото се още веднъж ни подтиква да разгледаме въпроса за ратификацията на Истанбулската конвенция и бързото разработване на федерален руски закон за противодействие на насилието в семейството. 

Настоящата ситуация е абсолютно нетърпима и противоречи на всички цивилизационни норми. Аз не само ще се заема със случая, но и чрез всички възможности, които имам в рамките на конституционния закон за омбудсмана, ще се стремя към бързо приемане на дългоочаквания закон. 

От цялата си душа желая на Аиша бързо оздравяване и вярвам във високия професионализъм на нашите лекари, които ще помогнат на момиченцето да оздравее и да се върне към пълноценен живот.

Това е първият известен случай, в който официална институция в Руската федерация говори открито за подкрепа на Истанбулската конвенция и за приемане на закон срещу домашното насилие. Русия, както стана ясно, е една от двете страни сред 47-те членки на Съвета на Европа, които не са подписали прословутата Истанбулска конвенция. 34 държави са я ратифицирали, в повечето от останалите процесът тече. България е сред държавите, които отказаха ратификация, а причината първоначално бе "общественото мнение". В резултат ГЕРБ сезира Конституционния съд, а той обяви как документът срещу домашното насилие противоречи на българската конституция. 

През 2017 г. Държавната дума на Руската федерация дори прие поправки в Наказателния кодекс, според които домашните побои, довели до болка и синини, но не и до по-сериозна вреда на здравето, няма да се наказват със затвор, а само с глоба или арест до 15 дни. Аргументът бе "защита на семейството" в Русия (аргумент, подобен на някои от тезите, с които се заклеймява и конвенцията като увреждаща християнските ценности и традиционното семейство - б.р.). Година по-късно статистиката отчете драстичен спад на броя на сигналите за домашно насилие в Русия - защото просто няма смисъл от тях.

Преди няколко дни и Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди Москва по дело за домашно насилие. Случаят е с 34-годишна рускиня, която между януари 2016 и март 2018 г. е била малтретирана от своя бивш партньор, който я заплашвал с убийство, след като тя сложила край на връзката им. Подробностите около случая също бяха фрапиращи - включително прекъсната бременност в следствие на побой и срязани спирачки на автомобила на жената. Въпреки множеството сигнали, полицията не взела мерки с аргумент, че не е извършено нарушение, което да доведе до наказателно преследване.

В решението си ЕСПЧ изразява изключително строга оценка за руското право, "което не признава домашното насилие". Според съда тези празноти в руското право показват, че властите не желаят да си дадат сметка за сериозността на проблема с домашното насилие в Русия, предаде БТА.