НФСБ няма да подкрепи ветото на президента, относно безлимитните дарения за партии от бизенса, но ВМРО ще го подкрепи. Това стана ясно в кулоарите на парламента, след като Румен Радев върна текстове от Закона за политическите партии, с които се позволява на фирми и еднолични търговци да даряват партиите безлимитно. Държавният глава обаче остави в сила намаляването на държавната субсидия от 11 на 1 лв. на глас, получен на парламентарни избори, за формациите с над 1% подкрепа. 

"Ако се приеме едно такова вето, това означава, че партиите ще бъдат лишени от възможостта да бъдат финансирани по какъвто и да е начин. Тогава остава единствената възможност за бавна смърт на малките партии".

Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Според него притесненията за обвързване на бизнеса с партиите са несъстоятелни.

"В България бизнесът е зависим от политиците, които управляват. В България най-влиятелните и богати хора са тези, които управляват държавата. Мисля, че на всички е ясно това. По-удобно е да се насажда другата версия, че има някакви тъмни икономически субекти, които чакат с парите да манипулират държавата в коя посока? За да могат какво? Да получават поръчки. Те в момента ги получават, ако си плащат. Не мога да се сърдя на президента.Той не е бил нито в бизнеса, нито в политиката. Той идва от авиацията. Трудно може да се ориентира и лесно става жертва на лоши съвети", каза Симеонов.

Зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов заяви, че партията ще подкрепи ветото.

"На първо място трябва да отбележа, че мотивите на ветото почти дословно повтарят наши мотиви, изложени в залата. Ние сме готови отново да гласуваме по същия начин и да се обявим против приватизацията на партиите на практика, която се наложи с тази промяна в закона. Единственото, за което мога да съжалявам, че на президента не му стигна до края смелостта да върне и едното левче субсидия. Реално това са двата основни елемента, чрез които се желае да се промени политическата система в един труднопрогнозируем вид", заяви още Веселинов.

ДПС няма да подкрепи ветото, заяви депутатът Хамид Хамид.

"Смятаме за неточни и неверни някои от съображенията, залегнали в мотивите", заяви Хамид.

Предложенията за отпадане на забраната за финансиране на партии от бизнеса дойдоха именно от депутати от движението, а подкрепата дойде от ГЕРБ и част от "патриотите".

БСП, закономерно, ще подкрепи искането на Румен Радевза ревизия на приетите законови промени в обема, в който те са оспорени.