СТРАСБУРГ

Германката Урсула фон дер Лайен е новият председател на Еврокомисията. Тя е и първата жена начело.

Това стана ясно преди малко на сесията на Европарламента в Страсбург.

За нея са гласували 383-ма евродепутати. Те са с 9 повече от необходимото абсолютно мнозинство от 374-ма души. Вотът бе таен.

"Против" са били 327 души. 22-ма са се въздържали, а една болетина е била невалидна.

„Това е доверието, което оказвате на Европа, на обединена и силна Европа – от изток на запад, от север на юг“, заяви фон дер Лайен в своето кратко, но емоционално първо обръщение след избирането й.

И продължи:

„Това е Европа, която се бори заедно за бъдещето си, където хората не са един срещу друг. Която ще се справи с предизвикателствата. Давам си сметка и за предизвикателствата пред мен. Послането ми е: Нека работим заедно конструктивно. Всички имаме нужда от обединена и силна Европа.“

Фон дер Лайен ще бъде първата жена в историята, оглавила Еврокомисията. За последно германец е бил начело на ЕК в периода 1958-1967 г. Тогава председател е бил Валтер Халщайн.

Тя не пропусна да припомни миналото си като дъщеря на служтел в Еврокомисията:

"Тази сутрин един от приятелите ми в парламента ми каза: "Баща ти те гледа". Той беше тук генерален директор, после се върнахме в Германия, защото той искаше да дойде тук отново като комисар. Нещата не се развиха по този начин, но за мен това е като завръщане у дома."

Урсула фон дер Лайен бе номинирана за председател на ЕК на 30 юни от Европейския съвет. Това стана, след като се провали процедурата с водещите кандидати, издигнати от политическите сили в Европарламента. Тя бе кандидат на Европейската народна партия (ЕНП).

Новоизбраният председател на ЕК е близък съратник на германската канцлерка Ангела Меркел и е министър на отбраната на страната си. Тя ще подаде оставка от поста утре. Министърката обяви решението си още преди гласуването и заяви, че ще се оттегли, независимо дали ще бъде или няма да бъде одобрена за председател на Еврокомисията.

Източна Европа ще бъде добре представена в новата Комисия

„За мен е важно да открия еврокомисарите, които да имат главните ресори, за да дам ясно да се разбере, че Източна и Централна Европа са добре представени в новата Комисия.“

Така Урсула фон дер Лайен отговор на въпроса как ще компенсира Източна Европа, след като този регион не получи нито един от висшите постове в ЕС.

Тя заяви, че е решена да намери географски баланс. И изрази убеденост в доверието към начина й на работа, който определи като много прагматичен.

В профила си в туитър Урсула фон дер Лайен благодари на всички официални езици на ЕС за избирането й. Първата благодарност е на български (заради азбучната поредност на езика ни сред официалните езици на ЕС - б.р.).

 

Кой как е гласувал

Вотът бе таен, така че не може да се каже 100 на сто кой как е гласувал. Целта е да не бъдат принуждавани евродепутатите да се подчиняват на партийната воля, ако случайно не мислят като мнозинството свои съратници.

4 политически групи обявиха, че няма да подкрепят Урсула фон дер Лайен. Това бяха „Зелените“/Европейски свободен алианс, Европейски консерватори и реформисти (ЕКР), радикалната Европейска обединена левица/Северна зелена левица (ЕОЛ/СЗЛ) и крайната десница от „Идентичност и демокрация“.

Твърдо за германската кандидатка бяха нейната Европейска народна партия (ЕНП) и либералите от „Обновете Европа“ (ОЕ).

Най-голямо разделение имаше в Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД), който не излезе с обща позиция. На сбирка на групата преди вота социалистите от Франция, Германия, Австрия, Белгия, Холандия и Гърция заявиха, че ще гласуват против Фон дер Лайен. Подкрепа за нея декларираха делегациите от Испания (най-голямата в СиД) и Португалия.

От БСП обявиха пред Клуб Z, че няма да подкрепят Фон дер Лайен. Най-вероятно петима от общо шестима български представители са гласували така. Смята се, че има едно изключение – Сергей Станшев, лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Предполага се, че решителна роля за избирането на Фон дер Лайен са изиграли социалистите, а защо не и консерваторите. Като се има предвид не особено голямото мнозинство (383 гласа при необходими 374) за Фон дер Лайен може да са гласували и необвързани с нито една група евродепутати като тези от италианското популистко движение „5 звезди“.