Сицилианският писател Андреа Камилери, създателят на известния телевизионен сериал "Инспектор Монталбано", почина на 93-годишна възраст, предаде Би Би Си. Той бе приет в болница в Рим миналия месец, след като получи сърдечен удар.

Криминалният автор остава в историята предимно с детективските си романи с главен герой Салво Монталбано, като сюжетът им се развива в измисления сицилиански град Вигата.

Адаптираният от романите му телевизионен сериал се превърна в сензация в родната му Италия, както и в Обединеното кралство, САЩ, Франция, Испания, Германия и Австралия.

Камилери загуби зрението си преди няколко години, но през 2017 г. заяви, че това му е позволило да си представя нещата по-ясно.

"Аз съм сляп, но загубата на зрението възвърна живота на всичките ми останали сетива", сподели той. "Те дойдоха да ме спасят. Паметта ми се подобри и аз помня повече неща от преди с по-добра яснота, и все още пиша", допълни италианецът.

Той превърна насилието в хумор

Камилери и инспектор Монталбано промениха отношението на хората към Сицилия - мафиотите не са стереотипа за безмилостни убийци, те притежават чувство за хумор, обичат хубавата храна и гледат леко на живота в "полу-райското кътче" Вигата. 

Не са създадени други мистерии, които да описват по толкова ефективен начин и с толкова цветни персонажи сицилианската "gioia di vivere" (радост от живота). Дните на детектива са съпътствани с плуване всяка сутрин, похапване на спагети с миди и проблеми с неграмотен рецепционист от местната полиция.

Къде другаде може да се намери следовател с прикрита страст към сицилианските каноли?

За базираната в Лондон писателка Симонета Агнело Хорнби "безспорно най-великият сицилиански писател след Втората световна война" е именно Камилери.

"Трябваше да бъде номиниран за Нобелова награда", заяви тя, като добави, че той е бил "мъж с велик интелект, огромна култура и несломими леви принципи, които, ако не друго, са се разраствали през годините". "Страстта му за свободата и подкрепата за неоправданите, било то бедни италианци или бежанци, идващи от Африка, никога не бе сломена", добави Хорнби.

Как Камилери вплете фактите с фантастиката

Камилери написа повече от 100 книги. По жанр неговите истории са фантастични, но са вдъхновени от актуални събития или са резултат от часове прекарани в архивите.

Романите за Монталбано, всеки един от тях публикуван във формат от 180 страници (18 глави на по 10 страници), са разпродадени в 25 милиона копия по света и са преведени на над 120 езика.

Последната му книга въобще "Готвачът от Алцион" бе публикувана през май в Италия и бързо се превърна в бестселър.

Що се отнася до приключенията на инспектор Монталбано, финалният роман от поредицата бе написан през 2006 г., но стои заключен в кабинет на издателската къща в Палермо. Постигнато е споразумение да бъде публикуван на по-късна дата.

Популярността на писателя се увеличава, когато историите му са адаптирани за телевизията: неговите 24 романа и 10 кратки истории бяха преобразувани в 34 епизода, които до днес са излъчвани в около 60 страни.

През май 2019 г. сериалът празнува 20 години от излъчването на първия епизод.

Как Монталбано грабна италианското въображение

Интересът на италианците около образа на Салво Монталбано се събуди след публикуването на романа "Формата на водата" в Сицилия през 1994 г. По това време Камилери бе 67-годишен пенсионер, с успешна кариера на телевизионен режисьор зад гърба си.

Читателите веднаха се впечатлиха от Монталбано заради ценностите му: полицай с чувство за уважение към хората, желясна откровеност и силно недоверие към бюрокрацията.

След време те започнаха да се прехласват и заради скромността му, ината, дръзкия подход и свободолюбивия дух - той обича да похапва сам, в пълна тишина.

Чрез книгите почитателите преоткриха и прекрасния сицилиански диалект. Употребата на Камилери на местни изрази спомогна да се промотира културата на острова. Произведенията му се изучават в училищата в Сицилия.

Персонажът на Катарела - комичният неграмотен полицейски служител, който говори със смесица от бюрократически италиански и местен диалект - е забавен на всички възможни езици.

Монталбано грабва въображението на широката публика с описанието на невероятния морски пейзаж край Вигата, гледката от терасата на къщата на детектива, кулинарните изненади на домакинката му Аделина и пиршествата в ресторант "Калогеро".

Всеки детайл е едновременно истински и въображаем. Едно от най-ранните вдъхновения на Камилери е книгата на Луис Карол "Алиса в Страната на чудесата", която му е четена като малко дете от баба му.

Ефектът "Монталбано"

От години Сицилия се е превърнала в популярна туристическа дестинация, но също така е забелязан ефектът "Монталбано" - повишен е интересът към грдовете в района на Рагуза (където са снимани епизодите от сериала).

В Ното, Модика и Шикли са построени множество красиви барокови сгради, които са защитени от ЮНЕСКО.