Украинският президент Володимир Зеленски е наредил да бъде опростен процесът за даване на украинско гражданство в отговор на руски декрет, разширяващ кръга на украинците, които могат да кандидатстват за издаване на руски паспорти по бърза процедура, предаде Ройтерс.

Кабинетът на Зеленски съобщи по-рано в четвъртък, няколко часа, след като Кремъл публикува указа на руския президент Владимир Путин, че външното министерство ще опрости процедурата за определени групи хора да получават украинско гражданство.

Тези, които страдат от нарушения на човешките права и ограничения на свободите им в техните страни и етническите украинци "от приятелски сили", желаещи да помогнат за развитието на Украйна, ще имат право на паспорти по бърза процедура, съобщи кабинетът на Зеленски.

Съобщението не обясни кои страни са смятани за "приятелски".

“Президентът взе това решение заради ... указ на президента Владимир Путин въвеждащ опростена процедура за даване на руско гражданство на украинци”, се казва в съобщението.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече указа на Путин в четвъртък "добре обосновано решение", взето след многобройни молби на жители на сепаратистките самообявили се републики в източна Украйна.

Той каза още пред репортери, че получаването на допълнителен украински паспорт не би освободило руските граждани от тяхните законови задължения съгласно руското право.

Указът на Путин добави към списъка на тези, които могат да кандидатстват за бързи руски паспорти украинските граждани, които са били регистрирани като постоянни жители в контролираните от правителството части от районите на Донецк и Луганск  от април 2014 г.

Това е датата, на която започна военния конфликт са покрепяните от Русия сепаратисти.

“Тази стъпка на Руската федерация създава допълнителни пречки по пътя на деескалация на конфликта и реинтеграция на региона на Донбас", каза в изявление кабинетът на Зеленски.

Ходът на Москва идва преди парламентарни избори в Украйна, насрочени в неделя, в които сондажите предвиждат, че близката на Русия партия "Опозиционна платформа"  може да се окаже най-силната съперница на президентската партия "Слуга на народа".

В петте години война между украинските войски и подкрепяните от Русия сепаратисти в източноукраинския регион Донбас бяха убити 13 000 души въпреки прекратяване на огъня, подписано през 2015 г. Зеленски обеща, че ще направи всичко, което е във властта му, за да сложи край на конфликта.