Окончателно, макар и на ръба на парламентарния правилник, Народното събрание прие и актуализация на бюджета за 2019 г., с която осигури спешно парите за покупката на 8 самолета F-16 от САЩ. Записаната сума за сделката е 2,198,3 млн. лв., като тя е изчислена при прогнозен валутен курс на лева спрямо щатския долар 1,75 лева за долар.

С промените се увеличава размерът на разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. с 2 100,0 млн. лева. Начинът на плащане на самолетите предвижда сумата да се депозира изцяло в кратък срок по сметка на федералното правителство на САЩ. Сумите по договорите ще бъдат обособени по отделна сметка, предназначена за програмата за чуждестранни продажби за военни цели (FMS) на България, пише още в приетия закон. 

Промяната мина на две четения - тоест бе окончателно приета днес. Управляващите от ГЕРБ не дадоха никаква възможност за предложения между първо и второ четене, каквото е изискването по правилник за приемане на всички закони. Допуска се изключение от това правило (според практиката), когато законопроектите се гласуват единодушно на първо четене, а според буквата на парламентарния правилник - ако по време на дебатите не е имало изразено намерение за алтернативни предложения. Случаят далеч не беше свързан с единодушие, тъкмо обратното - 117 бяха гласовете "за", а близо 70 - тези "против". От БСП настояха, че това е грубо показване на Правилника на организацията и дейността на Народното събрание и обявиха, че искат да направят предложения преди второто четене.

Председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ обаче въпреки всичко подложи на гласуване идеята на Менда Стоянова проектът да се гласува окончателно моментално. Така и стана. Второто четене така мина без дебати. 

Дискусията преди това не изненада с различни позиции от тези, споделени преди това в 5-часовия дебат по ратификацията на договорите със САЩ за самолетите, въоръжението им и останалите параметри по сделката за изтребителите.

Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия от ГЕРБ, уточни, че държавата няма да поема нов дълг с решението, а и дефицитът за 2019 г. ще се увеличи, но все още в рамките на изискванията на ЕС за фискална дисциплина.

Депутатите - отново с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО, приеха и споразумението за икономическо сътрудничество между Министерството на икономиката и "Локхийд Мартин". То е в три области - изграждане на национални способности за логистична поддръжка на самолетите, дългосрочно коопериране с българската индустрия с цел развиване на индустриални и технологични способности в страната ни и изграждане на способности в областта на сигурността и отбраната. Един от проектите е за развитие на безпилотни летателни апарати в България.

Министър Емил Караниколов обясни, че дори на опозицията документът да й изглежда пожелателен, американската страна вече е проучила 100 български компании и предстои да се направи избор кои от тях ще участват в проектите за икономическо сътрудничество. Караниколов смята, че в бъдеще страната ни може да изгради, заедно с американците, капацитет да ремонтира части не само на своите изтребители, когато дойдат, а и на всички други държави, в коитотози вид изтребител е на въоръжение.