"За всеки, когото сме докоснали чрез нашата музика. Знай, че ти си ни докоснал по-дълбоко..."

"И за всеки, който се чувства сам или незначителен. Знай, че не си."

"Ние сме неперфектно перфектни."

Съли Ерна

Това гласят надписите в началото на последния клип на групата "Годсмак" - към парчето Under Your Scars. То е част от издадения през миналата година албум When Legends Rise. Бандата публикува видеото снощи.

"Арена Армеец". 30 март. "Годсмак".

А след надписите грейват светлините и светлите лица в няколко зали, попаднали в турнето на "Годсмак", което върви и в момента. Столичната "Арена Армеец", в която групата на харизматичния Съли Ерна свири на 30 март, е сред местата, присъстващи най-много. С няколко гледни точки. В кадър след кадър.

Поредното доказателство, че сладкодумният вокалист не си хаби приказките. Той каза пред хилядите в "Арена Армеец", че концертът се записва и че скоро "ще се видим".

А българска връзка има и в самата песен, тук е мястото да я припомним.

"Обадих се на моята приятелка Ирина Чиркова, за да се заеме с партиите на чело. Както и на Звезделина Халтакова, която записа всичко на цигулка. Те и двете са българки.

Тази песен е специфична и хората вероятно ще се фокусират в това, че е първата истинска балада, която попада в албум на "Годсмак". Дали ще я харесат или не - мнозина поне ще искат да я чуят, най-малкото от любопитство. Но в крайна сметка всичко се свежда до това да поемаш рискове и да се развиваш."

Това каза Съли Ерна през миналата година в едно от многото интервюта, които даде за представянето на диска. Песен по песен.

Албумът е по-мек като звучене от предишните - не само заради Under Your Scars, но поне според лидера на бандата "може да сме изгубили някои фенове, но сме спечелили много повече".

И отново - "Арена Армеец". 30 март. "Годсмак".

Ирина Чиркова свири в двата солови албума на американския италианец, виждаме я в клиповете от "Авалон". Тя е първопричината Съли Ерна да научи за България и по-късно да почне да я нарича "моята втора родина".

Мнозина ще си припомнят, че "Под твоите белези" се изпълнява на концертите в онази част, в която Съли и компания искат да почетат музиканти като Лейн Стейли, Крис Корнел, Честър Бенингтън... Ерна се е учил от първия, следвал го е. Останалите са му били приятели. По този повод произнася думи зад пианото.

И посвещава баладата на хората, които страдат от психологически проблеми. Обръща внимание на това, че тези хора са навсякъде край нас, че трябва да бъдем с тях и да им подаваме ръка. Постоянно. Той има фондация, наречена Scars ("Белези"). Нейната цел е да оказва подкрепа на такива хора.

А Under Your Scars е песен за любовта. Но ако видите текста, ще се уверите, че в нея ги няма захаросаните фрази като "ах, колко те обичам, чакам те да се върнеш..." При Съли нещата винаги са по-дълбоки, по-смислени, по-истински...

"Аз мисля, че най-голямата нужда, която имаме в живота си, е да бъдем обичани. Това дефинира щастието. Може да звучи сантиментално, но всички ние носим белезите от връзки, които са се развили лошо.

Връзката ти с човека насреща става много силна и здрава, когато осъзнаеш, че трябва да приемеш неговите белези. Но и той трябва да приеме твоите. Ако това се случи, няма да има нужда да бягаш от нещата, които те плашат..."

Съли.