Великобритания ще екстрадира в САЩ основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж, за да бъде съден за шпионаж, предаде Франс прес.
Агенцията се позовава на изказване на американския държавен секретар Майк Помпео, публикувано вчера от еквадорския вестник "Универсо".

"Вече направихме искане и той ще бъде екстрадиран в САЩ, където ще бъде съден. Не мога да дам повече информация, но правителството ми е на мнение, че е важно този човек, създал риск за целия свят и изложил на опасност американски войници, да бъде санкциониран от правосъдието", заяви Помпео, който се срещна онзи ден с еквадорския президент Ленин Морено при своя визита в Еквадор.

Британският заместник-министър на външните работи Алан Дънкан заяви преди около една седмица, че Асанж няма да бъде екстрадиран в страна, където може да бъде осъден на смърт, припомня Франс прес.
Американското правосъдие обвинява Джулиан Асанж в шпионаж и настоява той да бъде екстрадиран. Съдебното заседание във Великобритания, при което ще бъде разгледано американското искане за екстрадиция, е насрочено за края на февруари догодина.
Американското федерално правосъдие прилага смъртното наказание за престъпления, за които то е предвидено, сред които е и шпионажът.
В САЩ са повдигнати 18 различни обвинения срещу Асанж, като, ако бъде признат за виновен по всички тях, общата продължителност на наказанието му може да достигне около 175 години затвор.
Повечето от обвиненията са свързани с намираната и разпространявана от Асанж чрез "Уикилийкс" класифицирана информация. "Уикилийкс" публикува през 2010 г. стотици хиляди военни и дипломатически документи, припомня Франс прес.
Асанж в продължение на седем години се възползваше от предоставеното му от Еквадор право на убежище и живееше в еквадорското посолство в Лондон. Еквадорското правителство обаче отмени правото му на убежище и на 11 април т.г. британската полиция задържа основателя на "Уикилийкс" с одобрението на еквадорските власти, съобщава БТА.