Мажоритарният акционер в "Софарма" Огнян Донев осъди окончателно прокуратурата заради разследването за пране на пари срещу него, по което беше обвиняем от 2011 до 2013 г.

Според решение на Върховния касационен съд (ВКС) от този понеделник, тричленен състав с председател Светла Цачева и членове Албена Ботева и Боян Цонев осъжда прокуратурата да плати на Донев обезщетения в размер на 72 хил. лв. - това е адвокатският хонорар, който той е платил, за да бъде защитаван по образувано досъдебно производство, по което е привлечен като обвиняем за пране на пари.

Чрез шумното разследване - макар и после безславно приключило - държавното обвинение практически се намеси в сделката за "Труд" и "24 часа". По него тогавашните собственици Огнян Донев и Любомир Павлов бяха обвинени в пране на пари от документна измама - акционерно споразумение, с което се разпределят дяловете в двете издания.

Разследването се водеше от бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров, известен в правните среди като Петьо Еврото. По него наблюдаващ прокурор е бил и кандидатът за главен прокурор Иван Гешев, но след като отказва да привлече Донев и Павлов, той е сменен с друг обвинител, припомня "Капитал". Обвиненията станаха причина да бъдат блокирани дяловете на двамата издатели и така те нямаше как да ги продадат. По него на Донев бе наложена и рекордна парична гаранция от 500 000 лв.

В крайна сметка разследването бе прекратено през 2013 г., а постановлението е потвърдено от съда.