Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за военното разузнаване. Той не е съгласен с възможността цивилно лице да оглави Служба „Военна информация“ като алтернатива на досегашното изискване да е военнослужещ.

"Това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България. Ръководителят на службата следва да притежава необходимата експертиза, изразяваща се в специфични познания и професионален опит, с цел осигуряване изпълнението на основните ù задачи, свързани не просто с добиване на разузнавателна информация, а и с информация, необходима за отбраната на страната и за защитата на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи", се посочва в мотивите на ветото. 

Според държавния глава "се създава и риск от нарушаване на принципите на централизираното управление и контрол на разузнавателната дейност и на политическия неутралитет. "

Приетият закон внася несъгласуваност в уредбата относно управление на системата за защита на националната сигурност и създава прецедент при навършване на пределна възраст за съответното военно звание да се продължава изпълнението на длъжността.", посочва от президентът. 

Поправката в Закона за военното разузнаване бе внесена от представители на ГЕРБ и "патриотите" дни преди парламентът да излезе в летен отпуск. Преди четири години отново управляващите от ГЕРБ промениха закона и дадоха възможност на цивилно лице - тогава бившият депутат от СДС Йордан Бакалов, да оглави военната служба. Сега променят закона и връщат стари текстове, което е показателно, че вероятно има и избран кой да оглави една от най-важните структури за националната сигурност. 

Сегашната промяна в закона е съпътствана и от прокурорска проверка в институцията. Преди дни председателят й ген. Пламен Ангелов подаде рапорт за напускане след като прокуратурата обяви, че разследва нарушения във “Военна информация”, а ген. Ангелов и предшественика му Светослав Даскалов са привлечени като обвиняеми за престъпление по служба - заради неправомерно издаване на разрешения за достъп до класифицирана информация. Става дума за периода 2016-2019 г., когато допуските се подписвали не от ръководителя на спецслужбата, както е по закон, а от служител на сигурността.