Спецслужбата “Военна информация" продължава да е под прожекторите - председателят й ген. Пламен Ангелов е подал рапорт за освобождаване от длъжност. Новината потвърди министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов. Рапортът е бил подаден днес. 

Процедурата оттук нататък е президентът Румен Радев да издаде указ за освобождаване, след което предстои избор на нов председател. 

Според Каракачанов мотивът на генерала за напускането му е “в интерес на “Военна информация”.

“Когато за една разузнавателна служба почва да се говори и пише много и всеки ден, а нейният директор да се появява на снимки по медиите, това не е добре за службата", каза вицепремиерът. 

Преди дни прокуратурата съобщи, че разследва нарушения във “Военна информация”, а ген. Ангелов и предшественика му Светослав Даскалов са привлечени като обвиняеми за престъпление по служба - заради неправомерно издаване на разрешения за достъп до класифицирана информация.

Става дума за периода 2016-2019 г., когато допуските се подписвали не от ръководителя на спецслужбата, както е по закон, а от служител на сигурността. 

След историята с обвиненията срещу ген. Шивиков преди години бе направена промяна в закона за класифицираната информация, според която повдигнато обвинение не води автоматично до отнемане на допуска до тайни. В този смисъл обвинението на ген. Ангелов не значи автоматично, че той повече не може да заема длъжността в спецслужбата на Министерството на отбраната. Напрактика обаче нещата стоят различно. 

Любопитен детайл е, че в разгара на случките вчера в деловодството на парламента е внесен законопроект за промяна в Закона за служба Военна информация. Той гласи, че начело на военното разузнаване може да застане и цивилен - ако отговаря на останалите условия.

Поправката е внесена от шефа на комисията за контрол на спецслужбите в парламента Димитър Лазаров и негови колеги от ГЕРБ. Това става ден преди подадения рапорт и след акцията на прокуратурата. 

Засега идята от 2015 г. “Военна информация” да не е самостоятелна служба не била актуална, стана ясно още от думите на Каракачанов.