След като парламентът окончателно одобри сделката със САЩ за придобиване на нов тип боен самолет, днес от компанията производител "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) дадоха пресконференция с допълваща информация относно цените, доставката, възможностите на изтребителите и икономическите ползи за България от стратегическото партньорство. 

Както е известно, малко преди да излезе в лятна ваканция Народното събрание гласува актуализация на бюджета за 2019 г., с която осигури спешно парите за покупката на 8 самолета F-16, Блок 70 от САЩ. Записаната сума за сделката е 2,198,3 милиона лева, като тя е изчислена при прогнозен валутен курс на лева спрямо щатския долар 1,75 лева за долар. Очаква се сумата да бъде депозирана скоро наведнъж - по сметка на федералното правителство на САЩ. Плановете на правителството са за закупуване на още осем изтребителя.

"Цената за следващата поръчка на изтребители F-16 ще е по-ниска, защото пилотите вече ще са обучени, даде заявка днес директорът на кампанията за F-16 в България на "Локхийд Мартин“ Джим Робинсън, цитиран от "Фокус". - Когато купува F-16, всяка държава трябва да има предвид, че се купуват не само самите самолети, а и обслужването. Имайте предвид, че обслужването при следващите осем самолета няма да го заплащате, защото вече ще го имате. Поддръжката вече също ще си я имате от първите осем, пилотите вече ще бъдат обучени, тоест ще бъде много по-евтино", допълни той.

Предвидено е първият самолет да бъде готов през декември 2022 г. и да бъде доставен веднага. На него ще се обучава техническият състав на ВВС. 

Самолетите ще имат експлоатационен живот от 12 000 летателна часа. За да се гарантират обаче технически състав от българските ВВС ще замине за обучение в САЩ.

"За ъпгрейда на радарите не е ясно дали САЩ ще помогне на България, това е решение на правителството, а България сериозно се е заела с модернизацията на отбраната", посочи още представителят на компанията.

По думите на заместник-ръководителят на дипломатическата мисия в Посолството на САЩ в София Джъстин Фридман "пакетът, който предлага компанията, отговаря на нуждите на България".

"България ще намали зависимостта си от руски военни съоръжения", посочи още той.

В замяна

От днешните изявления стана ясно още, че е възможно "Локхийд" да започне производство и на дронове у нас - по линия на индустриалното сътрудничество. Тази възможност беше спомената и от министъра на икономиката Емил Караниколов в хода на преговорите по сделката. Двамата американски представители обаче не дадоха повече информация. Тепърва трябвало да се правят анализи.

Междувременно стана ясно, че България е поискала от четири компании да направят своите предложения за нови бойни машини за Сухопътните войски. Това са германската ARTEC, финландската Patria, френската NEXTER и MOWAG (Швейцария), съобщава БНР.

Срокът за подаване на оферти е в края на октомври.

До края на годината трябва да е ясен анализът и оценката на подадените оферти. Очакваната стойност на проекта е 1,4 млрд. лева. След многократно пренаписване България се спира на вариант 150 машини за три батальонни бойни групи, доставка на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава.

Времевият интервал за реализацията обхваща 12 години.

Проектите за модернизация на СВ и ВМС бяха отложени за догодина след решението да платим сега изтребителите.