Със 128 гласа - при почти пълна мобилизация на ГЕРБ, ДПС и ВМРО и двама независими, Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев и ратифицира окончателно договорите със САЩ за закупуване на 8 изтребителя F-16 за Българската армия. 73 депутати от БСП, "Воля" и "Обединени патриоти" бяха против повторната ратификация, а трима "патриоти" се въздържаха. 

В резултат - препотвърденият закон за одобрение на 4-те договора за нови изтребители, въоръжение, обучение и услуги ще бъде изпратен на президента за обнародването му в "Държавен вестник". С това договорите ще влязат в сила, ще бъде спазен и срокът, който позволява България да се вмести в изискванията за краен срок на плащането на 2,2 млрд. лв. по сделката.

Пред финализирането на сделката може да има само още една пречка - евентуално вето на Румен Радев над законопроекта за актуализация на бюджета за 2019 г., с която се обезпечават парите за самолети. До момента приетият миналия петък законопроект не е обнародван. От изявленията на държавния глава не стана ясно дали ще пристъпи към второ вето по темата с изтребителите. Не е обнародван и ратифицираният договор със САЩ за икономическо сътрудническо с производителя на F-16 Block 70 "Локхийд Мартин", който също е част от пакета по проекта за модернизация на Военновъздушните сили. 

Дебатите продължиха повече от 2 часа и половина, а в мотивите и на управляващите от ГЕРБ и ВМРО, и на опозицията от БСП, и на подкрепящите сделката от ДПС, и на отхвърлящите и нея, и ветото - депутатите от НФСБ, нямаше нищо ново. 

Социалистите обясниха, че не са против сътрудничество със САЩ и партньорите ни в НАТО, нито са "против" самолетите F-16, но разкритикуваха правителството за начина, по който е проведена процедурата по избор на изтребители и постигнатите клаузи по договорите - като се започне от цената и се стигне до заложени опции евентуални спорове по сделката да се решават по силата на американското законодателство. 

От ДПС защитиха следката като стратегическа и геополитическа и като пробив след 30-годишен застой в модернизацията на армията по натовски стандарт. 

Румен Гечев от БСП цитира заключения от работния екип на ВВС по офертите по време на дебатите. По думите му проблем е констатиран в това, че възможните правни спорове между купувача и продавача се решават само по правото на САЩ, а не по международното право. Второ, гаранционните условия, условията по рекламация са формулирани преимуществено за американската страна. Трето - стандартните условия по договорите са определени едностранно и не подлежат на промяна по искане на българската страна, а американската страна можела едностранно да променя условията по договора.

Социалистът направи сметки от трибуната как за България самолетите излизали много по-скъпи, отколкото за Словения и Бахрейн, които също са в процес на купуване на F-16 Block 70.

Христо Гаджев от ГЕРБ обвини Гечев и социалистите в манипулации и гарантира, че нито българската сделка е по-скъпа, нито има разбирни клаузи по сключените договори в сравнение с други държави, защото правилата били общи и публични.

"Ветото на президента за международните договори за F-16 е излишно и неразумно", обяви и бившият шеф на Военновъздушните сили, сега депутат от ГЕРБ Константин Попов.

Според него и ГЕРБ в мотивите има само политически констатации, но не и реални аргументи за вето, а в течение на дебатите се появи и намек, че целта е да се стигне до провал на договорките със САЩ и пристъпване към нови преговори с други производители на изтребители. 

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов определи ветото като "етюд от поредната сценка на политическия театър". По думите му мотивите са чисто политически, лишени от същество, популистки.

"Според мен представляват една намеса в работата на Народното събрание, което е в противоречие в принципа за разделението на властите. Той има право да наложи вето, но трябва да има аргументи и мотиви по същество, а не свързани с работата на Народното събрание, която в случая не търпи никакъв укор. Нещо повече, аз смятам, че г-н президентът е наложил това вето от чисто политически подбуди и бих казал неискрено и лицемерно. Ако г-н Радев искаше да възпрепятства тази сделка, защото е убеден, че тя не трябва да бъде реализирано, той спокойно можеше да наложи ветото на 31 юли. Тогава е крайният срок за заплащането, което трябва да извърши българската държава и тогава сделката нямаше да може да бъде реализирана“, заяви още Симеонов.

Според него в крайна сметка целта на ветото е печелене на политически дивиденти. Въпреки това НФСБ отново не подкрепи ратификацията на сделката със САЩ заради начина, по който правителството проведе процедурата по избор на изпълнител, а не заради самия избор, както обясни самият Симеонов.