АВС се готви да отбележи 20-годишнината от терористичните атаки на Световния търговски център в Ню Йорк със сериала Fall and Rise: The Story of 9/11 ("Падение и възход: Историята от 11 септември").

Телевизионният канал, притежаван от „Дисни“, ще произведе лимитиран сериал, базиран на едноименната книга на Мичел Зукоф. Според плановете сериалът трябва да тръгне през 2021 г., когато се навършват 20 години, откакто два пътнически самолета се врязаха в Кулите близнаци и отнеха живота на близо 3000 души, пише „Холивуд рипортър“.

Романът „Падение и възход“ разказва историята на загиналите, оцелелите и на хората, чийто живот завинаги е били променен след атаките. Описва се като „портрет на човечността и издръжливостта пред лицето на истинския ужас“. Ян Рамирес, главен куратор на мемориала с музей, посветен на 11 септември, определи книгата за „красиво конструирана“ и „напоена със съчувствие“, защото отразява не само историите на хората, пряко пострадали при атаката, но и засегнатите от терористичното нападение и наблюдавали с ужас екраните на телевизорите си в трагичния ден.

„Няма по-подходящ момент за този проект – коментира Зукоф. – На 11 септември милиони хора научиха за атаките именно от АВС. Уверен съм, че каналът ще ни даде възможност да вдъхнем нов и по-добър живот на историите, които разказах в „Падение и възход“.

„Когато за първи прочетох текста на Мичел, знаех, че ще бъде чест да адаптирам тази забележителна творба за телевизията – казва изпълнителният продуцент Ъруин Стоф. – Това е история как Америка се обедини на този ден – първо в ужаса си, след това в скръбта и най-сетне в своята решителност и надежда.“

АВС ще разработи и антологичен сериал от осем епизода за гражданските движения за правата на жените, озаглавен Women of the Movement – сред изпълнителните продуценти са Уил Смит и Джей Зи. Сериалът ще проследи хронологично борбите от гледна точка на чернокожите жени. Първият сезон ще бъде посветен на Мами Тил, прекарала живота си в търсене на справедливост за сина си, убит по времето на сегрегацията. Роза Паркс е вдъхновителка на втория сезон.

"Площад Славейков"