След седмици на бурни протести в Москва, при които имаше тежки сблъсъци между демонстранти и полицейски служители, руският президент Владимир Путин най-накрая изрази позиция по нарастващото обществено недоволство навръх 20-ата годишнина от встъпването си на власт, предава Асошиейтед прес.

Говорителят на президентството Дмитрий Песков обясни, че държавният глава не е коментирал демонстрациите досега, тъй като не ги е смятал за "значителни".

"Протести се провеждат в много страни", сподели той, след което добави, че според президента имало и по-важни събития за Русия.

Песков отхвърли предположенията, че протестите са захвърлили Кремъл в политическа криза и защити насилието на полицаите над руските граждани.

"Ние смятаме, че диспопорционалната употреба на сила от служители на органите на реда е недопустима, но ние мислим, че реакцията на полицията при потушаването на бунтовете е напълно обоснована", отбеляза Песков пред репортери.

Столицата на Русия понесе три поредни уикенда на масови опозиционни протести, на които полицията задържа над 1 000 души. Смята се, че демонстрациите на 10 август са най-големите от 8 години насам.

Някои от демонстрациите не бяха официално одобрени от властите и затова срещу тях бяха изпратени впечатляващи по рамер полицейски части, които да разпръснат протестиращите.

Известен брой полицейски служители бяха заснети да упражняват физическо насилие върху индивиди, които мирно стояха и не се противопоставяха по време на задържането.

Протестите започнаха като реакция срещу решението на властите да не допуснат на независими кандидати да се явят на местните избори за Москвската градска дума на 8 септември 2019 г.