При силните порои в Истанбул вода е проникнала през камбанарията на Желязната църква „Свети Стефан“ в турския град. Но по информация на Генералното консулство на България там водата е стигнала само до преддверието на храма, без да нанесе щети. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на външните работи.

По-рано в социалните мрежи и различни медии се появиха разкази на очевидци, че метохът е с наводнен под, което породи сериозни притеснения.

От МВнР са категорични, че храмът и олтарът не са засегнати. Взети са мерки по почистване и отводняване, а в понеделник предстои строителна фирма да направи оценка на щетите на място.

„Свети Стефан“, известна като Желязната църква, е православна българска църква в Истанбул, Турция, направена от готови железни елементи. Това е единствената православна желязна църква.

Храмът представлява трикорабна базилика с кръстообразна форма и красиви орнаменти. Олтарът е обърнат към Златния рог, а над притвора се издига 40-метрова камбанария. Църквата е създадена в края на XIX век и струва на българската държава над 1 милион франка.